Wikipedia:Poistoäänestykset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla vinoviivan perään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -121. elokuuta 2014 kello 16.08 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -121. elokuuta 2014 kello 16.08 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös: Arkistoidut poistoäänestykset, poistoloki, palautettavat sivut.

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

MyDevice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Ei selkeää konsensusta merkittävyyskeskutelussa. Samalla tulee määritettyä suuntaviivoja pelkkien konseptituotteiden merkittävyydelle. --MiPe (wikinät) 17. elokuuta 2014 kello 20.48 (EEST)

Äänestys päättyy 24. elokuuta 2014 kello 20.48 (EEST).

Keskustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kertookos tämä samasta aiheesta? En nyt tiedä tekeekö tääkän merkittäväksi, mutta tarjotaan nyt tällainenkin linkki. --MiPe (wikinät) 18. elokuuta 2014 kello 20.49 (EEST)

Äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. --Stryn (keskustelu) 17. elokuuta 2014 kello 20.53 (EEST)
 2. --Esamatti1 (keskustelu) 18. elokuuta 2014 kello 11.03 (EEST)
 3. Julkaisematta jääneen tuotteen prototyyppi ei ole merkittävä. Aihetta ei myöskään ole laajasti käsitelty ulkopuolisissa lähteissä. Prototyypin tai innovaatiot voi kuitenkin mainita muissa alan kehitystä käsittelevissä artikkeleissa. --Wähäwiisas (keskustelu) 18. elokuuta 2014 kello 14.21 (EEST)
 4. --Cortex (keskustelu) 18. elokuuta 2014 kello 14.47 (EEST)
 5. Ei riittäviä lähteitä merkittävyyden osoittamiseksi. Taloussanomatkaan ei tee muuta kuin siteeraa Kalevaa. --Otrfan (keskustelu) 18. elokuuta 2014 kello 14.56 (EEST)
 6. --Ashoka (myös Asoka tai Ašoka) (keskustelu) 19. elokuuta 2014 kello 12.46 (EEST)
 7. Ei tarvitse omaa artikkelia, voi kuitenkin mainita jossain muussa älypuhelimia tms. käsittelevässä artikkelissa. --Tejasello (keskustelu) 19. elokuuta 2014 kello 15.31 (EEST)
 8. Ohjaus aihetta käsittelevään artikkeliin ja juttua sinne. —kallerna (keskustelu) 21. elokuuta 2014 kello 03.53 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Iivarius (keskustelu) 17. elokuuta 2014 kello 21.11 (EEST)
 2. --Maradona (keskustelu) 17. elokuuta 2014 kello 23.05 (EEST)
 3. August-54 (kommentit) 17. elokuuta 2014 kello 23.32 (EEST)
 4. Kaleva ja Taloussanomat ovat luotettavia lähteitä, joten kyllä tässä on minusta perusteita erilliselle artikkelille. Jafeluv (keskustelu) 18. elokuuta 2014 kello 14.28 (EEST)
 5. --Rumbin** 18. elokuuta 2014 kello 20.40 (EEST)
 6. --BladeJ 20. elokuuta 2014 kello 19.16 (EEST)

Tyhjää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]