Wikipedia:Poistoäänestykset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla vinoviivan perään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -12. lokakuuta 2014 kello 16.18 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -12. lokakuuta 2014 kello 16.18 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös: Arkistoidut poistoäänestykset, poistoloki, palautettavat sivut.

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.


Reissin motivaatioprofiili[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Yhden yrityksen tuote (kts. nimikiista keskustelusivulta), lähteissä ei ole muuta kuin Reiss itse joten tämän voinee lukea mainokseksi. --Harriv (keskustelu) 26. syyskuuta 2014 kello 16.05 (EEST)

Äänestys päättyy 3. lokakuuta 2014 kello 16.05 (EEST).

Keskustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muistakaas ilmoittaa Käyttäjä:Motivaatiolle. Iivarius (keskustelu) 26. syyskuuta 2014 kello 16.07 (EEST)

Aiheen nykytilassa on lähde- ja neutraaliusongelma. Se saattaa silti olla tiedettä, vaikka kielilinkkejä ei näytä olevankaan. Varmaan hyvä idea lisätä tietoa asiasta lähteellisenä artikkeliin Steven Reiss, niinku tuolla alempana on ehdoteltu. --Höyhens (keskustelu) 1. lokakuuta 2014 kello 12.15 (EEST)

Äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. --Stryn (keskustelu) 26. syyskuuta 2014 kello 16.06 (EEST)
 2. --MiPe (wikinät) 26. syyskuuta 2014 kello 16.10 (EEST)
 3. --Esamatti1 (keskustelu) 26. syyskuuta 2014 kello 18.09 (EEST)
 4. --Cortex (keskustelu) 26. syyskuuta 2014 kello 20.01 (EEST)
 5. --Urjanhai (keskustelu) 26. syyskuuta 2014 kello 20.06 (EEST)
 6. Mainos pois. --Ashoka (myös Asoka tai Ašoka) (keskustelu) 26. syyskuuta 2014 kello 23.09 (EEST)
 7. --Thi (keskustelu) 27. syyskuuta 2014 kello 12.50 (EEST)
 8. --Veli Himmeä (keskustelu) 27. syyskuuta 2014 kello 17.31 (EEST)
 9. --Anna O (keskustelu) 27. syyskuuta 2014 kello 21.03 (EEST)
 10. Lähteitä on kyllä luetteloitu, mutta niihin ei ole mitenkään viitattu.--LCHawk (keskustelu) 27. syyskuuta 2014 kello 21.56 (EEST)
 11. Humbug. --Hartz (keskustelu) 27. syyskuuta 2014 kello 22.07 (EEST)
 12. Ei riippumattomia lähteitä, selvä mainostushakuisuus, yksittäiset tuotteet tai palvelut eivät ole suuntaviivojen mukaan merkittäviä. –Kotivalo (keskustelu) 27. syyskuuta 2014 kello 22.14 (EEST)
 13. Harvinaisen korkealentoinen mainos. Pois. -Tapi (keskustelu) 29. syyskuuta 2014 kello 02.14 (EEST)
 14. --Ville Siliämaa (keskustelu) 29. syyskuuta 2014 kello 10.30 (EEST)
 15. Jafeluv (keskustelu) 29. syyskuuta 2014 kello 11.22 (EEST)
 16. --Victor Chmara (keskustelu) 30. syyskuuta 2014 kello 14.07 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Aihe (mittaristo) on tärkeä, vaikka artikkeli vinksahtanut tuote-esittelyksi, ei ole sikäli neutraali. En ainakaan kuukauteen lupaa korjata neutraalimmaksi, talven ohjelmaan voisin ottaa, jos säilyy sinne saakka. Lukuisat (huomattavasti monilukuisemmat kuin artikkeli tai sen pääkehittäjän artikkeli antavat nykymuodossaan ymmärtää) vertaisarvioiduissa tietellisissä lehdissä, kirjoissa yms. julkaistut artikkelit kertovat menetelmän merkityksestä. Se että kuuluisa mm. motivaatiotutkimusta edustava professori on artikkelien keskeinen kirjoittaja ei merkitse, että julkaisut eivät voisi olla melko riippumattomia. Ja on monia menetelmää käyttäviä julkaisuja, joissa tuo Reiss ei ole kirjoittaja. Artikkelin nimi ok (alustavasti), ainakin jos uskomme Suomen kielen lautakunnan suositusta vuodelta 2000, ja miksemme uskoisi. Yritys toki haluaisi tuotemerkilleen julkisuutta, mutta tämänkin lafkan kannattaisi ennen nimen suomennusta perehtyä kielen käytäntöihin. --Paju (keskustelu) 29. syyskuuta 2014 kello 03.09 (EEST)
 2. Aihe eli menetelmä on merkittävä, yrityksen tuote ja tuotemerkki eivät. Iivarius (keskustelu) 29. syyskuuta 2014 kello 06.01 (EEST)

Tyhjää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]