Wikipedia:Häivytysoikeudet

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Wikipedia:HÄIV)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
n · k · m

Häivytys- eli oversight-oikeudet voidaan Wikimedia-hankkeissa myöntää tietyille käyttäjille yksittäisten muokkausten ja lokimerkintöjen piilottamiseksi muutoshistorioista tai lokeista siten, että kyseisiin tietoihin eivät pääse käsiksi edes ylläpito-oikeuksilla varustetut käyttäjät, elleivät he itse ole häivyttäjiä. Ominaisuutta koskeva käytäntö löytyy sivulta Oversight policy, ja siihen voidaan tehdä muutoksia vain Meta-Wikin kautta.

Häivyttämistä ei pidä sekoittaa kaikkien ylläpitäjien käytettävissä olevaan tavalliseen piilottamistoimintoon, jota käsitellään sivulla Wikipedia:Piilottaminen.

Nimikkeistö[muokkaa wikitekstiä]

Englanninkielinen nimitys ”oversight” tulee mahdollisuudesta valvoa (oversight) lokia, joka sisältää luettelon oversight-oikeuksilla tehdyistä poistoista. Versioiden piilottamiseen tarkoitettua ominaisuutta suunniteltaessa ajateltiin, että oikeudet muokkausten häivyttämiseen ja häivytyslokin tarkasteluun myönnettäisiin erikseen. Kun nämä ominaisuudet sulautettiin yhden oikeuden piiriin, alettiin siitä käyttää termiä ”oversight”.

Tämän ominaisuuden käyttö on hyväksyttyä seuraavissa neljässä tapauksessa:

  1. Ei-julkisten henkilökohtaisten tietojen poisto.
    • Näitä ovat esimerkiksi puhelinnumerot, kotiosoitteet, työpaikat tai sellaisten pseudonyymiä käyttävien tai anonyymien yksilöiden identiteetit, jotka eivät ole tehneet henkilöllisyydestään julkista tietoa.
    • Myös vahingossa uloskirjautuneiden käyttäjien IP-osoitteet voidaan pyynnöstä häivyttää sivuhistoriasta piilottamisen lisäksi tai sen sijasta.
  2. Mahdollisesti kunnianloukkauksen tunnusmerkit täyttävän aineiston poisto joko a) Wikimedia Foundationin kehotuksesta tai b) kun tapaus on selvä eikä ole toimituksellisia syitä säilyttää muokkausta.
  3. Tekijänoikeusrikkomusten poisto Wikimedia Foundationin kehotuksesta.
  4. Räikeiden hyökkäävien käyttäjänimien piilottaminen automatisoiduista luetteloista ja lokeista, mikäli tämä ei häiritse muokkaushistorioita. Räikeä hyökkäys on sellainen, joka on selvästi tarkoitettu jonkun mustamaalaamiseen, uhkailemiseen, herjaamiseen, loukkaamiseen tai kiusaamiseen.

Häivytetyt versiot jäävät näkyviin häivytysoikeuksilla varustetuille käyttäjille lokin välityksellä.

Häivytysoikeutta ei käytetä vandalismin tapauksessa, vaikka se olisi erittäin räikeää tai loukkaavaa, ellei kyseessä ole jokin yllä mainituista tapauksista. Häivytysoikeus on tarkoitettu ainoastaan sellaisen aineiston poistamiseen, jonka ei kuulu olla saatavilla edes ylläpitäjille.

Lokimerkinnät[muokkaa wikitekstiä]

Esimerkki MediaWikin Oversight-laajennukseen liittyvästä häivytyslokista. Nykyisin kyseisen laajennuksen on korvannut piilottaminen ja siihen liittyvä erityinen häivytystoiminto (engl. suppression).

Aiemmin versioiden häivytykset tehtiin MediaWikin Oversight-laajennuksella. Kyseisen laajennuksen on kuitenkin korvannut MediaWikin ydinkoodiin sisällytetty piilottaminen (engl. RevisionDelete), johon kuuluvalla häivytystoiminnolla (engl. suppression) voi piilottaa versioita sekä muokkaushistorioissa ja lokeissa esiintyviä käyttäjänimiä siten, että niitä pystyvät katsomaan vain häivytysoikeuksilla varustetut käyttäjät. Häivytystyökalun tuottaman lokin häivyttäjä saa esille esimerkiksi käyttämällä toimintoa Loki/suppress.

Häivytyslokista näkyy, kuka teki poiston, milloin ja miltä sivulta. Näkyvissä on myös poistoon liitetty kommentti sekä muutoslinkki, jonka avulla häivytettyä ja sitä edeltänyttä versiota voi verrata toisiinsa.

Version häivytyksen pyytäminen[muokkaa wikitekstiä]

Jos uskot, että jonkin sivun tietty versio pitäisi ja olisi häivytysoikeuksia koskevan käytännön mukaan luvallista häivyttää, lähetä tieto jollakin alla mainituista tavoista:

  • Sähköpostitse käyttäjälle ”Häivytyspyynnöt” jonka sähköposti ohjaa pyynnöt vain häivytysoikeudella varustettujen käyttäjien käyttämälle postituslistalle. Muistathan ottaa huomioon, että sähköpostin lähettäminen tällä tavoin onnistuu vasta sen jälkeen, kun olet määritellyt asetuksiisi sähköpostiosoitteesi sekä varmentanut osoitteen.
  • Sähköpostitse kun et halua rekisteröityä tai varmentaa sähköpostiosoitettasi Wikipediaan: lähetä viestisi osoitteeseen Häivytyspyyntöjen sähköpostiosoite
  • IRC:n välityksellä: Jos häivytysoikeudella varustettu käyttäjä on lisännyt omiin tietoihinsa IRC-tiedot itsestään, toimi seuraavasti:
    • Avaa IRC-ohjelma
    • Ota yhteys Libera Chat -verkkoon (/server libera.chat)
    • Tarkasta onko häivytysoikeudella varustettu käyttäjä paikalla sekä mahdollisesti myös täsmääkö IRC-cloak käyttäjän antamiin tietoihin (/whois käyttäjätunnus)
    • Kun olet varmistunut käyttäjän oikeellisuudesta, lähetä yksityisviesti (/query käyttäjätunnus viestisi koskien piilotettavaa versiota)
      • Huomaathan että käyttäjä on voinut estää yksityisviestien lähettämisen rekisteröitymättömiltä käyttäjiltä; jos haluat rekisteröityä Liberan käyttäjäksi, tulee sinun seurata Liberan ohjeistusta

Häivytysoikeuksien myöntäminen ja poistaminen[muokkaa wikitekstiä]

Oikeuksien myöntäminen[muokkaa wikitekstiä]

Häivyttäjät valitaan yleisellä äänestyksellä. Koska häivytysoikeuksien käyttäminen vaatii erityistä luottamusta, suomenkielisessä Wikipediassa häivyttäjäksi voidaan valita vain ylläpitäjä. Häivytysoikeudet käyttäjälle asettaa teknisesti Wikimedian ylivalvoja todettuaan, että äänestystulos ja ehdokkaan henkilö täyttävät vaaditut erityisehdot. Ehdotuksen läpimenoon vaaditaan 80 %:n kannatus ja vähintään 25 kannatusääntä. (ks. [1]) Häivyttäjäksi valittavalta edellytetään vähintään 18 vuoden ikää, ei-julkista tietoa koskevan salassapitosopimuksen allekirjoittamista sekä yksityisyydensuojaa koskevan säätiön käytännön tuntemista.

Oikeuksien poistaminen[muokkaa wikitekstiä]

Meta-wikin käytännön mukaisesti käyttöoikeudet poistetaan, kun käyttäjätunnus ei ole ollut vuoteen aktiivinen.

Mikäli joku Wikimedian ylivalvojista katsoo, että häivyttäjä on käyttänyt oikeuksiaan väärin häivyttämällä muokkauksia, jotka eivät sisälly yllä mainittujen sallittujen tapausten piiriin, hän voi poistaa välittömästi oikeuden kyseiseltä käyttäjältä.

Häivytysoikeuksien käyttäjät[muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset käyttöoikeuden haltijat[muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisen Wikipedian 2 häivyttäjää ovat:


Lisäksi Wikipediassa on käyttäjä Häivytyspyynnöt (keskustelu · muokkaukset · sähköposti), joka on luotu vain sähköpostien lähettämiseksi Wikipedia-sähköpostin kautta häivytysoikeudella varustettujen käyttäjien sähköpostilistalle. Tunnuksella ei ole varsinaista oikeutta häivyttää muokkauksia.

Entiset käyttöoikeuden haltijat[muokkaa wikitekstiä]

  • Agony (keskustelu · muokkaukset)
    Häivytystoiminnon käyttöoikeus ajalla 3. maaliskuuta 2008 – 2. tammikuuta 2011.
    Käyttöoikeudet poistettu käyttäjän omasta pyynnöstä.
  • MikkoM (keskustelu · muokkaukset)
    Häivytystoiminnon käyttöoikeus ajalla 3. maaliskuuta 2008 – 31. toukokuuta 2012.
    Käyttöoikeudet poistettu (Meta-wikissä), koska käyttäjä ei ollut käyttänyt häivytysoikeuksia yli vuoteen.
  • Jniemenmaa (keskustelu · muokkaukset)
    Häivytystoiminnon käyttöoikeus ajalla 3. maaliskuuta 2008 – 3. syyskuuta 2013.
    Käyttöoikeudet poistettu (Meta-wikissä), koska käyttäjä ei ollut käyttänyt häivytysoikeuksia yli vuoteen.