Wikipedia:Eturistiriita

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Wikipedia:Eturistiriita 2)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
n · k · m

Eturistiriita tarkoittaa Wikipediassa ristiriitatilannetta, joka voi syntyä jos muokkauksista saa korvausta.

Wikimedia-säätiön käyttöehdot sanovat, että ”sinun tulee ilmoittaa työnantajasta, asiakkaasta tai yhteistyötahosta, jolta saat tai odotat saavasi korvausta muokkauksistasi”.[1] Ilmoitus tulee tehdä joko omalla käyttäjäsivulla, artikkelin keskustelusivulla tai muokkausyhteenvedossa.

Wikimedia-säätiön asettamat käyttöehdot[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia-säätion käyttöehdot ovat vuodesta 2014 asti sisältäneet kohdan, jonka mukaan muokkaajien on ilmoitettava mikäli he saavat tai odottavat saavansa korvausta joistakin muokkauksistaan. Ilmoituksen voit tehdä kertomalla asiasta omalla käyttäjäsivullasi, korvausta vastaan muokattavien artikkeleiden keskustelusivuilla, tai yksittäisten muokkausten yhteenvedossa. Ilmoituksesta tulee selvitä taho jolta saat korvauksen.

Lisätietoja: katso käyttöehtojen usein kysytyt kysymykset maksetuista muokkauksista.

Wikipedian käytännöt[muokkaa wikitekstiä]

Muokkaa Wikipediaa neutraalin näkökulman mukaisesti, merkitse lähteet ja kirjoita henkilöitä kunnioittavasti.[2]

Tekijänoikeudet ja lisensointi[muokkaa wikitekstiä]

Ellei toisin ole mainittu, työnantajalle tuotetun sisällön tekijänoikeus kuuluu yleensä kyseiselle työnantajalle. Kolmanteen osapuoleen työsuhteessa olevia muokkaajia muistutetaan siitä, että kaikki Wikipediaan lisäämäsi materiaali julkaistaan peruuttamattomasti Creative Commons Attribution/Share-Alike 3.0- ja GFDL-lisensseillä. Kaikki lisäykset ovat vapaasti kopioitavissa ja muokattavissa. Ainoa ehto on, että lisäyksen yhteydessä on nimettävä Wikipedia lähteenä.

Jaetut käyttäjätunnukset[muokkaa wikitekstiä]

Älä luo jaettua tai ryhmää edustavaa käyttäjätunnusta tai käytä yrityksesi nimeä käyttäjätunnuksena. Käyttäjätunnus on sinun, ei työnantajasi. Muokkaajan tulee ilmoittaa mahdollisesta sidonnaisuudestaan organisaatioon käyttäjäsivullaan, ei käyttäjätunnuksellaan.

Kuinka toimia eturistiriidan ilmetessä toisella muokkaajalla[muokkaa wikitekstiä]

Jos muokkaaja tekee muokkauksia tavalla, joka voisi johtaa toiset ajattelemaan, että hänellä saattaa olla eturistiriita, oleta hyvää tahtoa. Jos muokkaaja rikkoo käytäntöjä tai käyttöehtoja, huomauta siitä kohteliaasti. Jos toiminta jatkuu, tuo asia esille ylläpitäjien ilmoitustaululla.

Muokkaajien mahdollisuus tehdä muokkauksia nimettömästi on Wikipediassa tärkeää. Älä paljasta muokkaajan henkilöllisyyttä vastoin hänen tahtoaan. Wikipedian häirinnänvastaiset käytännöt ovat ensisijaisia. Tarkastele muokkaajan toimintaa ja tarvittaessa seuraa Wikipedia:Osoitepaljastin -sivulta löytyviä ohjeita.

Mustamaalaavat kommentit artikkelin aiheesta, sen kirjoittajasta tai kirjoittajan vaikuttimista eivät ole sallittuja, sillä ne rikkovat henkilökohtaisia hyökkäyksiä koskevaa käytäntöä. Älä pure uusia tulokkaita.

Huomautukset ja lähteet[muokkaa wikitekstiä]

  1. Tämä on epävirallinen käännös 16. kesäkuuta 2014 hyväksytyistä englanninkielisistä käyttöehdoista. Alkuperäinen teksti: ”[Y]ou must disclose your employer, client, and affiliation with respect to any contribution for which you receive, or expect to receive, compensation.”
  2. Resolution:Media about living people. Wikimedia Foundation Board of Trustees, 2009 ja 2013. (englanniksi)