Wii Menu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Wii Channels)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wii Menu esitettynä laajakuvatelevision ruudulla.

Wii Menu -valikko on keskeinen osa Nintendon Wii-pelikonsolin graafista käyttöliittymää. Se on luotu televisiokanava-konseptin ympärille. Eri kanavat on esitetty ruudukossa, ja niitä selataan joko Wii Remotella osoittamalla[1] tai ohjaimen "-"- ja "+"-näppäimillä.[2] Ruudukko on täysin muokattavissa, paitsi että Disc Channel (Levykanava) on aina ylävasemmalla. Käyttäjä voi sijoittaa valikon 48 ruutuun linkkejä eri kanaviin tai virtuaalikonsolin peleihin.[3]

Oletuskanavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disc Channel, jossa kaksi levynkuvaa; vasemmalla Wiin levy ja oikealla Nintendo GameCuben.

Disc Channel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Disc Channelin avulla käyttäjä voi pelata Wiin ja Nintendo GameCuben pelejä.[4] Disc Channel esittää levyasemaan laitetun Wii-pelin nimen. Jos asemassa on GameCube-peli, kanava esittää GameCuben logon soittaen samalla GameCuben käynnistysmusiikin. Se ei voi kuitenkaan näyttää Wii-pelien tapaan pelin logoa tai lisätietoa. Jos levyasemaan laittaa DVD:n, CD:n tai toisen alueen Wii- tai GameCube-pelin, laite ilmoittaa, että levyä ei voi lukea, ja kehottaa katsomaan ohjekirjasta apua ongelmaan. Kun levyasemaan laittaa jommankumman pelilevyistä, näytöllä olevat kaksi levynkuvaa alkavat pyöriä. Kun levy on tunnistettu joko Wiin tai GameCuben peliksi, toinen levynkuvista katoaa. Disc Channel on ainoa kanava, jota ei voi siirtää; se sijaitsee aina ylävasemmalla.

Mii Channel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mii Channel. Käyttäjä voi tehdä haluamansalaisia karikatyyrejä valmiista osista, ja valmiita karikatyyrejä käytetään muun muassa pelihahmoina.

Mii Channel -kanava on avatarien luomista varten. Käyttäjä voi suunnitella 3D-karikatyyrin, miin, ihmisestä valitsemalla kuhunkin kasvonosaan yhden valmiista paloista. Käyttäjä valitsee kasvonosien sijainnin, muodot, ja värit [5]. Jokaisen käyttäjän suunnittelema karikatyyri nähdään tietyissä peleissä pelihahmona, kuten Wii Sportsissa. Mii-hahmon voi tallentaa Wii Remotelle ja viedä mukanaan toiselle Wiille [3].

Mii-nimi on sanaleikki. Se muistuttaa englannin kielen sanaa "me" ([miː], suom. minä) ja se saadaan Wii-sanasta kääntämällä w-kirjain ylösalaisin.

Photo Channel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wii Photo Channel. Käyttäjä voi muokata valokuviaan sisäänrakennetulla ohjelmalla.

Photo Channelin avulla voi katsella SD-muistikortilla olevia tai sähköpostitse vastaanotettuja valokuvia (JPEG) ja videoita (MJPEG). Sisäänrakennetun muokkaustoiminnon avulla kuviin voi lisätä merkintöjä ja efektejä sekä myös luoda mosaiikkeja, kuvaesityksiä ja palapelejä. Muokatut kuvat voi tallentaa Wiille tai lähettää muiden Wii-konsoleille Message Boardin avulla. (Wii ei tallenna SD-muistikortilla olevien tietojen päälle.) Laitteen ohjekirjan mukaan Photo Channel tukee seuraavia tallennusformaatteja:

  • Kuvat: .jpeg, .jpg
  • Videot: .mov, .avi
  • Musiikki: .m4a

JPEG-tiedostojen resoluutio voi olla maksimissaan 8192×8192. Videotiedostojen (.mov tai .avi) täytyy olla OpenDML MotionJPEG (MJPEG) -formaatissa ja tarkkuudeltaan enintään 848×480 pikseliä. (Useimmat digitaalikamerat käyttävät jotakin tämän formaatin muunnelmaa videoissaan.)

Valinnallinen päivitys Photo Channeliin tuli saataville 10. joulukuuta 2007. Sillä saa vaihdettua Wii Menun Photo Channelin tunnuskuvan halutuksi SD-kortin tai Message Boardin kuvaksi. Muita muutoksia oli MP3-tiedostomuodon korvaaminen AAC:lla. Päivitys lisäsi myös MPEG-4-tiedostojen tuen .m4a-tiedostomuodolla. Version 1.1 voi korvata versiolla 1.0 poistamalla sen kanavien valikosta Data Management -kohdasta. Konsolit, jotka on myyty päivityksen julkaisun jälkeen, sisältävät automaattisesti version 1.1, ja niitä ei voi palauttaa versioon 1.0.[6]

Wii Shop Channel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Wii Shop Channel
Wii Shop Channel

Wii Shop Channelillä käytetään Wii Point -valuuttaa. Maaliskuun 2018 jälkeen, Wii-pisteiden lisääminen poistettiin. Käyttäjä voi vielä käyttää pisteitään peleihin. Tammikuussa 2019, Wii Shop Channel sammutetaan pysyvästi. Sen jälkeen käyttäjät voivat vielä uudelleenladata pelejä ja ilmaisia kanavia mutta sekin loppuu jossain vaiheessa Nintendon mukaan. 100 Wii-pisteen arvo on 1 €. Valuutan avulla voi ladata uusia kanavia ja videopelejä Virtual Consolelle. Joidenkin Wii Shop Channeliltä ladattavien pelien pelaamiseen tarvitaan Wii Classic- tai GameCube-ohjain. Virtual Console -pelit WiiShop Channelillä päivitetään Pohjois-Amerikassa maanantaisin kello 24:00 ja Euroopassa perjantaisin kello 12:00 Greenwichin aikaa. Wii Shop Channelin avulla voi myös ladata Operan kehittämän selaimen, jota käytetään Internet Channelillä. Tämä on Yhdysvalloissa Wii Ware -nimen alla, kun taas Euroopassa Wii Software -nimen alla. Wii Softwaressa on tällä hetkellä ladattavana ilmaiseksi Wii Internet Channel. Pelien hinnat ovat lähes samat jokaisella alueella:

Forecast Channel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Forecast Channel (sääkanava) näyttää sääraportit ja -ennusteet, joita voi ladata konsolille WiiConnect24:n avulla [7]. Forecast Channel näyttää näkymän maapallosta, jota liikuttamalla käyttäjät voivat katsoa eri alueiden säätietoja. Forecast Channelin tarjoamiin tietoihin lukeutuvat senhetkinen säätila, UV-indeksi, päivän yleinen säätila, huomisen ennuste ja viiden päivän ennuste. Forecast Channel tuli ensi kertaa saataville 20. joulukuuta 2006. Kanavaa voi joissakin peleissä käyttää hyväksi säätilojen simuloimisessa riippuen pelaajan kotialueesta. Ensimmäinen peli, joka käyttää tätä ominaisuutta hyväkseen, on Madden NFL 07.

News Channel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

News Channel -kanavan (uutiskanava) kautta käyttäjät saavat selville uutiset ja ajankohtaiset tapahtumat. Uutiset päivittyvät ja ovat nähtävissä WiiConnect24:n ja internetyhteyden avulla. Kuten Forecast Channelillä, myös News Channelillä on maapallonäkymä.[8]

Lisäkanavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virtual Console[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virtual Console Menu. Käyttäjä voi ladata maksua vastaan Wiille useita vanhoja pelejä.
Pääartikkeli: Virtual Console

Virtual Console on Xbox Live Arcaden tapainen verkkopalvelu, jonka kautta pelaaja voi ladata maksua vastaan paitsi Nintendo Entertainment Systemin, Super Nintendo Entertainment Systemin ja Nintendo 64:n, myös Sega Mega Driven ja Hudson Softin / NEC:n PC Enginen pelejä. Hankitut pelit näkyvät itsenäisinä kanavina käyttöliittymässä.[4]

Konsolin julkaisun yhteydessä oli saatavilla valikoima useita pelejä, ja pelilistaa laajennetaan säännöllisin väliajoin. Esimerkiksi 19. marraskuuta 2006 tapahtuneen Yhdysvaltojen julkaisun ja vuoden 2006 lopun välillä julkaistiin yhteensä 33 peliä.

Internet Channel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvakaappaus Internet Channelistä toiminnassa
Pääartikkeli: Internet Channel

Internet Channel on Nintendo DS -selaimen kanssa samankaltainen Operan kehittämä verkkoselain, jonka betaversio julkaistiin 22. joulukuuta 2006. Selaimen täysiversio on julkaistu huhtikuussa 2007, ja se maksaa 500 pistettä. [9] Verkkoselain tallennetaan Wiin nopealle lukumuistille, joka mahdollistaa käynnistyksen sekuntien sisällä, ja se tukee muun muassa JavaScriptiä, AJAX:ia ja Flash 7:ää. Verkkoselaimen lisäksi Wii hyödyntää Operan ulkoasumoottoria, Prestoa, verkkoperäisissä sovelluksissa[10] kuten Wii Shop Channelissä.

Mii Contest Channel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Mii Contest Channel

Mii Contest Channel (Amerikassa ja Japanissa Check Mii Out Channel) on Shop Channeliltä ilmaiseksi ladattava kanava, jolla voi lähettää mii-hahmoja muiden nähtäväksi ja katsella muiden tekemiä hahmoja. Kanavalla on myös mii-kilpailuja, joissa esimerkiksi etsitään joltakin pelihahmolta eniten näyttävää Miitä. Miit voi myös lähettää omalle Mii Plazalle. Kanava julkaistiin maailmanlaajuisesti 12. marraskuuta 2007.

Everybody Votes Channel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Everybody Votes Channel

Everybody Votes Channel (”jokainen äänestää -kanava”) julkaistiin 13. helmikuuta 2007, ja sen voi ladata Wii Shop Channeliltä. Kanavan aktivointi vaatii ohjelmiston päivityksen. Everybody Votes Channelillä käyttäjä voi ottaa osaa äänestyksiin omalla miillään, joka rekisteröidään äänestäjäksi. Äänestettyään käyttäjä voi arvata, mikä äänestysvaihtoehdoista tulee olemaan suosituin äänestäjien keskuudessa. Jokaisen miin äänestykset ja arvaukset tallennetaan, ja käyttäjä voi verrata omia veikkauksiaan muiden käyttäjien kanssa. Tilastosivulla voi katsoa, oliko arvaus oikein vai väärin, ja kuinka monta kertaa kyseinen mii on äänestänyt.[4]

Message Board[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Message Boardin avulla käyttäjät voivat jättää muille perheenjäsenille viestejä kalenterityyliselle viestitaululle menemättä verkkotilaan. Nämä viestit voi laittaa minkä tahansa päivän kohdalle kalenterissa. Tekstin kirjoittamisen lisäksi käyttäjät voivat lisätä viesteihin myös kuvia SD-muistikortiltaan. Käyttäjät voivat myös käyttää hyväkseen WiiConnect24:aa ja ystäväkoodeja vaihtaakseen viestejä ja kuvia muiden Wii-omistajien kanssa. On myös mahdollista lähettää viestejä sähköpostiosoitteisiin ja matkapuhelimiin (tekstiviestit). Wii-konsolien sähköpostitunnus on muotoa w<Wii Number>@wii.com. Jotta viestien vaihtaminen olisi mahdollista, osoitekirjaan on lisättävä ja hyväksyttävä kontakteja.[4]

Palvelun avulla pelaajat voivat myös saada uutta peleihin liittyvää tietoa. Ilmoitukset ohjelmistopäivityksistä ja peliuutisista tulevat Nintendolta. Reaaliaikainen peli, kuten Animal Crossing, voi myös automaattisesti päivittää taulua. Message Board myös kerää automaattisesti tietoja pelatuista peleistä ja siitä, kuinka kauan niitä on pelattu. Ominaisuutta ei voi poistaa tai piilottaa alustamatta itse konsolia.[11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wii Menu (Video) (Arkistoitu – Internet Archive). wii.com Luettu 2. lokakuuta 2006
  2. Bayer, Glen. Explanation of the Wii Messages Boards (Arkistoitu – Internet Archive). n-europe (englanniksi) Luettu 2. lokakuuta 2006
  3. a b Wii Channel Breakdown: Details on Wii user interface (Arkistoitu – Internet Archive). wii.ign.com (englanniksi) Luettu 2. lokakuuta 2006
  4. a b c d http://www.nintendo.fi/?path=wii_channel_rev_kons
  5. Mii Channel (Video) (Arkistoitu – Internet Archive). Wii.com
  6. http://wii.nintendo.com/photo_channel.jsp (Arkistoitu – Internet Archive)
  7. Forecast Channel (Video) (Arkistoitu – Internet Archive). wii.com
  8. News Channel (Video) (Arkistoitu – Internet Archive). wii.com
  9. Wii Opera Browser Beta Available December 22 www.nintendoworlreport.com (englanniksi)
  10. Wii Channel Breakdown (Arkistoitu – Internet Archive) wii.ign.com (englanniksi) Luettu 14. tammikuuta 2007
  11. Reasoning Behind the Wii www.nintendo-europe.com (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]