Wessel Freytag von Loringhoven

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Wessel Freiherr Freytag von Loringhoven (10. lokakuuta 189926. heinäkuuta 1944) oli saksalainen eversti toisessa maailmansodassa. Hän oli Claus von Stauffenbergin hyvä ystävä. Hän kuului saksalaiseen vastarintaliikkeeseen. Freytag von Loringhoven oli yksi osallinen heinäkuun 20. päivän salaliittoon, jonka tehtävänä oli salamurhata Adolf Hitler.

Henkilökuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wessel Freytag von Loringhoven varttui Adiamündessa Baltian saksalaisessa perheessä. Von Loringhoven liittyi Landeswehriin vuonna 1918. Hänestä tuli myöhemmin upseeri ja hän liittyi 13.sta jalkaväkirykmenttiin, joka palveli Latviassa. Vuonna 1922 hän jätti latvian ja päätti liittyä Reichswehriin. Alkuun von Loringhoven tunsi myötätuntoa kansallissosialismia kohtaan, mutta vuonna 1934 sattuneen pitkien puukkojen yön jälkeen hän oli tyytymätön kansallissosialistien julmiin puhdistuksiin, jolloin useita kansallissosialismin vastustajia murhattiin. Ajan kuluessa ja useiden natsien julmuuksien myötä von Loringhoven päätti liittyä vastarintaliikkeeseen vuonna 1943.

20. päivän salaliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wessel Freytag von Loringhoven otti osaa attentaattiin, jossa tehtävänä oli syökseä Adolf Hitler vallasta ja saada sota loppumaan. Freytag von Loringhovenin tehtävä oli toimittaa räjähteet ja siihen liittyvät osat Claus von Stauffenbergille, jonka tehtävä oli viedä pommi Hitlerin päämajaan Itä-Preussiissa. Salaliiton epäonnistuttua useita siihen osaa ottaneita vangittiin ja teloitettiin myöhemmin. Von Loringhoven vangittiin Gestapon toimesta 26. heinäkuuta 1944 vain kuusi päivää attentaatin jälkeen. Gestapo määräsi von Loringhovenia tekemään itsemurhan vielä samana päivänä. Itsemurha toteutettiin Mauerwaldissa Itä-Preussissa.

Attentaatin jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wessel Freytag von Loringhovenin kuoleman jälkeen hänen vaimonsa pidätettiin ja vangittiin mahdollisesta osallisuudesta salaliittoon. Vaimo joutui eroon heidän neljästä pojastaan useiden kuukausien ajaksi. Sekä vaimo, että lapset vapautettiin liittoutuneiden toimesta sodan lopulla.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bernd Freytag von Loringhoven oli Wessel Freytag von Loringhovenin serkku. Bernd von Loringhoven pakeni Berliinistä sodan lopulla ennen kuin liittoutuneet valtasivat kaupungin toukokuussa 1945. Bernd von Loringhoven selvisi sodasta hengissä ja kuoli helmikuussa 2007.