Koordinaatit: 46°36′N, 7°55′E

Wengen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wengenin kylää

Wengen on vuoristokylä Sveitsissä, Bernin kantonissa, Lauterbrunnenin kunnassa. Kylässä on noin 1 300 ympärivuotista asukasta. Wengen on autoton kylä, eikä sinne johda yhtään autotietä. Pääasiallinen matkustustustapa kylään onkin kapearaiteinen hammasrata, Wengernalpbahn, joka kulkee Lauterbrunnenista Wengenin ja Kleine Scheideggin kautta Grindelwaldiin. Radalla liikennöi päiväsaikaan junia molempiin suuntiin 2–3 kertaa tunnissa[1]. Kylän asukkaat pysäköivät autonsa Lauterbrunnenin kylän pysäköintihalliin.

Juna matkalla ylös Wengeniin

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virallisissa asiakirjoissa Wengen mainittiin ensimmäisen kerran vuonna 1268. Wengen oli alun perin pieni maatalousyhteisö. Ensimmäiset turistit saapuivat 1800-luvun alkupuolella, kun Kleine Scheideggiin avattiin majatalo vuonna 1835. Wengenin ensimmäinen hotelli avattiin 1859. Turismi kasvoi suuresti, kun Wengernalpbahnin rautatie saatiin valmiiksi 1893, ja matkustaminen kylään helpottui.[2]

Matkailu ja urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylän läheisyydessä, Lauberhornin rinteillä, on laskettelukeskus, jossa järjestetään vuosittain alppihiihdon maailmancupin osakilpailu. Huollettuja laskettelurinteitä on 160 kilometriä. Lauberhornin alppihiihtokilpailut on pidetty Wengenissä vuodesta 1930 asti. Niissä kilpaillaan syöksylaskussa ja pujottelussa sekä alppiyhdistetyssä. Haastavuutensa lisäksi Lauberhornin syöksylaskurata on maailmancupin pisin, ja siinä saavutetaan myös suurimmat nopeudet, jopa yli 150 kilometriä tunnissa. Keskimääräinen laskija laskee 4 455-metrisen radan noin kahdessa ja puolessa minuutissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sveitsin julkisen liikenteen aikataulu nro 311
  2. Dubler, Anne-Marie: Wengen (Sveitsin historiallisen tietosanakirjan web-sivut) Historisches Lexikon der Schweiz (HLS). 2.10.2013. Bern: Stiftung HLS. Viitattu 19.1.2015. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]