Watson Brake

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Watson Braken pohjakaava.
Taiteilijan käsitys alueesta.

Watson Brake on maakumpuryhmä,selvennä jota pidetään Amerikan vanhimpana. 11 kumpua sijaitsee noin 300 metrin läpimittaisessa renkaassa. Paikka oli uskonnollinen seremonia- ja kauppakeskus[1]. Kumpujen rakentajat olivat metsästäjä-keräilijöitä, jotka eivät hallinneet maanviljelyä tai keramiikkaa.

Watson Brake[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Watson Brake on kehämäinen muodostelma, jossa 11 kumpua yhdistyy toisiinsa ylhäältä katsoen ovaalimaisella harjanteella. Kolmen suurimman kummun korkeus on 7,6 metriä. Pienimmät kummut ovat vain metrin korkuisia. Ovaalimaisen muodostelman läpimitta on noin 300 metriä[2]. Tämä Amerikan mantereen vanhimpana pidetty monumentaalirakennelma sijaitsee Quachita Parisin alueella Louisianassa. Paikka on erään Ouachita-joen sivuhaaran varrella. 20 kilometriä koilliseen on Monroe.

Keskiarkaainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummut on rakennettu luultavasti uskonnollisista syistä. Rakentaminen on tapahtunut monessa vaiheessa. Kummut on ajoitettu radiohiilimenetelmällä noin 5 400 vuotta vanhoiksi. Asutus alkoi alueella noin 6 000 vuotta sittenlähde?. Tällöin kummut rakennettiin keskiarkaaisella ajalla. Tällöin ei ollut vielä maanviljelyä ja keramiikkaa. Ihmiset elivät pääosin vedestä saatavalla ravinnolla, kalalla ja äyriäisillä[3]. Asukkaat myös keräilivät syötäväksi kelpaavia kasveja, muun muassa erästä savikkalajia, tatarlajia ja myös määrin metsästivät. Ruoan kypsentämiseen käytettiin kuumia kiviä[4].

Kumpurakennus kielii metsästäjä-keräilijoiden järjestymisestä, jota tapahtui näihin aikoihin Louisianassa ja Floridassa. Paikan keihäänkärjet on tehty paikallisesta kivestä, ei muualta tuodusta niin kuin Poverty Pointin kärjet. Paikka hylättiin noin 4 800 vuotta sitten ehkä jokien virtauksen ja riistan ehtymisen takia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://archive.archaeology.org/9801/newsbriefs/mounds.html
  2. aunders, Joe W.; Mandel, Rolfe D.; Sampson, C. Garth; Allen, Charles M.; Allen, E. Thurman; Bush, Daniel A.; Feathers, James K.; Gremillion, Kristen J.; Hallmark, C. T.; Jackson, H. Edwin; Johnson, Jay K.; Jones, Reca; Saucier, Roger T.; Stringer, Gary L.; Vidrine, Malcolm F. (2005), "Watson Brake, a Middle Archaic Mound Complex in Northeast Louisiana", American Antiquity 70 (4): 631–668, doi:10.2307/40035868
  3. http://www.louisianafolklife.org/LT/Articles_Essays/ouachita_mds.html
  4. http://www.trussel.com/prehist/news36.htm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.