Wassenaarin järjestely

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Wassenaarin sopimus)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Wassenaarin järjestely on kansainvälinen vientirajoitusjärjestelmä, jolla valvotaan ja rajoitetaan tavanomaisten aseiden ja sotilasteolliseen käyttöön soveltuvien ns. kaksikäyttötuotteiden vientiä järjestelyn ulkopuolisiin maihin. Järjestelyn perustanut sopimus allekirjoitettin vuonna 1998. Suomi on yksi järjestelyn 33:sta perustajajäsenistä. Helmikuussa 2009 järjestelyssä oli mukana 40 valtiota.

Aseteollisuuden tuotteiden lisäksi tietoteknisesti merkittävää on, että järjestelyyn liittymisen jälkeen kryptografisia ohjelmistotuotteita sai tuoda Yhdysvalloista vapaasti Suomeen. Kuluttajamarkkinoille tarkoitettujen salaustuotteiden kontrolloinnista luovuttiin kokonaan.

Ennen sopimusta Suomeen sai tuoda ainoastaan 40 bitin salausvahvuudella toimivia tuotteita.lähde? Kyseiset tuotteet oli siis käytännössä helppo murtaa. Yhdysvaltain vientilainsäädännöt olivat niin tiukat, että käytännössä suomalainen sai kyllä matkustaa Yhdysvaltoihin kannettavan tietokoneen kanssa, johon oli asennettu vahvaa salausta käyttävä ohjelmisto, mutta Yhdysvalloista ei saanut poistua tuotteen kanssa. [1]

Jäsenvaltiot[2][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


  1. Ulkoasiainministeriö
  2. Participating States The Wassenaar Arrangement

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]