Wannabe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Wannabe”
Spice Girls
Singlen ”Wannabe” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Spice
 Äänitetty  1995
 Julkaistu 8. heinäkuuta 1996
 Formaatti 12", kasetti, CD single
 Tuottaja(t) Matt Rowe, Richard Stannard
 Tyylilaji dancepop, pop-rap
 Kesto 02.52
 Levy-yhtiö Virgin
Spice Girlsin muut singlet

”Wannabe”
1996
Say You’ll Be There
1996

Wannabe on brittiläisen pop-yhtye Spice Girlsin kappale. Kappaleen sanoittivat yhtyeen jäsenet Melanie C, Emma Bunton, Mel B, Victoria Beckham ja Geri Halliwell yhdessä Matt Rowen ja Richard Stannardin kanssa ja sen tuottivat Rowe sekä Stannard yhtyeen marraskuussa 1996 julkaistulle Spice-debyyttialbumille. Kappale sanoitettiin ja nauhoitettiin hyvin kiireisesti; tulosta pidettiin latteana heidän olemukselle sekä lähetettiin Dave Waylle miksattavaksi. Yhtye ei ollut tyytyväinen miksaukseen ja nauhoitetta muutettiin uudelleen, jonka hoiti tällä kertaa Mark "Spike" Stent.

"Wannabe" on ylätempoinen dance-pop ja pop rap-kappale, joka sisältää viittauksia hip-hopista ja rapistä. Vaikka kappale sai pääosin ristiriitaisia vastaanottoja musiikkikriitikoilta, se voitti vuoden 1997 Ivor Novello Awardsissa kategoriassa "Paras britannialaisen sanoittama single" sekä vuoden 1997 BRIT Awardsissa kategoriassa "Paras single".

"Wannabe" edisti voimakkaasti yhtyeen kuuluisaksi pääsemistä. Siihen liittyvän musiikkivideon ohjasi Jhoan Camitz ja siitä tuli valtava menestys brittiläisellä kaapelikanava The Boxilla, joka sai lehdistön kiinnostumaan yhtyeestä. Myöhemmin kappaletta soitettiin intensiivisesti radioissa ympäri Isoa-Britanniaa, kun yhtye esitti sen televisio-ohjelmissa ja alkoi tekemään haastatteluja sekä valokuvauksia teinilehtiä varten.

"Wannabe" julkaistiin heinäkuussa 1996, jonka jälkeen se on päässyt Britannian singlelistan kärkeen seitsemäksi viikoksi sekä sai British Phonographic Industryn (BPI) myöntämän platinalevyn. Tammikuussa 1997 se julkaistiin Yhdysvalloissa, saavuttaen Billboard Hot 100 -listan kärjen neljäksi viikoksi. Se oli koko yhtyeen uran ainoa kyseisen listan kärjen saavuttanut kappale. Vuoden 1996 lopulla "Wannabe" oli saavuttanut listan kärjen kahdessakymmenessäkahdessa eri valtiossa[1] ja maaliskuussa 1997 tämä luku oli noussut kolmeenkymmeneenyhteen. "Wannabestä" tuli maailman parhaiten myynyt naisyhtyeen esittämä kappale,[2] myyden esimerkiksi Isossa-Britanniassa 1 320 000[3] ja Yhdysvalloissa 2 910 000[4] kopiota sekä yli seitsemän miljoonaa kopiota maailmanlaajuisesti vuoden 1997 aikana.[5][6]

2014 vuonna tehtiin tutkimus, minkä mukaan Wannabe olisi kaikkien aikojen tunnistettavin kappale kautta aikojen. Brittiläisen Tiede ja teollisuusmuseon MOSIN mukaan Spice Girlsin Wannabe tunnistetaan 2.29 sekunnissa. Kokeeseen osallistui 12 000 ihmistä. [7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Wannabe (song)
Tämä singleen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.