Wampa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wampat ovat kuvitteellisia olentoja George Lucasin Tähtien sota -elokuvassa ja -oheismateriaalissa.

Wampat asuvat lumiplaneetta Hothilla. Ne väijyvät saalistaan loputtomilla lumikentillä ja syövät uhrinsa, joskus pakastavat ne. Wampat ovat suuria, valkoturkkisia ja sarvekkaita petoja. Imperiumin vastaiskun alkuperäisessä 1980 versiossa wampaa ei nähty kunnolla. Ainostaan osa vartalosta. Wamban pää nähtiin juuri ennen kuin se oli hyökkäämässä Luke Skywalkerin kimppuun. Vuonna 1997 Tähtien sodan alkuperäisen elokuvan 20-vuotisjuhlaksi muutoksia tehtiin elokuviin. Wampaa esimerkiksi muutettiin niin, että sen pää näyttää erilaiselta ja lisättiin kuva wampasta syömässä tauntaunia. Alkuperäinen lähikuva ennen kuin wampa hyökkää Luken kimppuun, säilytettiin eli se voidaan yhä nähdä uudemmissa versiossa esim vuoden 2004 DVD-julkaisussa, 2011 Blu-ray-julkaisussa sekä Disney+-suoratoistopalvelun 4K UHD-versiossa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvassa Imperiumin vastaisku yksi wampa surmasi tauntaunin, jolla Luke Skywalker ratsasti, ja raahasi pyörtyneen Luken luolaansa myöhemmin syötäväksi. Luke heräsi wampan synkässä luolassa pää alaspäin ja onnistui Voiman avulla saamaan valomiekkansa, vapautti itsensä, ja iski käden irti wampalta, joka yritti pysäyttää hänet.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.