Välikaasu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Välikaasu ja kaksoispoljenta ovat tekniikoita, joita käytetään vaihteen vaihtamiseen synkronoimattomalla vaihteistolla.

Välikaasua käytetään kun synkronoimattomalla vaihteistolla vaihdetaan pienempi vaihde. Suuremmalle vaihtamiseen käytetystä tekniikasta käytetään nimitystä kaksoispoljenta, joka on perusteiltaan hyvin samanlainen kuin välikaasu. Näille tekniikoille yhteistä on vaihteiston sisällä olevien rattaiden kehänopeuden tasaaminen sopivaksi moottorin pyörittämään pääakseliin ja kytkettäväksi haluttuun vaihteeseen nähden.

Rattaiden pyörimisnopeuden säätö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun synkronoimattomalla vaihteistolla halutaan kytkeä pienempi vaihde vaihteiston rattaiden pyörimisnopeus pitää nostaa suuremmaksi. Tämä tehdään painamalla kytkin pohjaan, vaihtamalla vaihde vapaalle, nostamalla kytkin ylös ja antamalla kaasupolkimella moottorille välikaasu, joka vuorostaan aiheuttaa vaihteiston rattaiden pyörimisnopeuden kasvun. Kun pyörimisnopeutta on näin nostettu vastaamaan haluttua pienempää välityssuhdetta, kytkin painetaan jälleen alas ja pienempi vaihde kytketään normaalisti. Vaihdettaessa suuremmalle vaihteelle, käytetään kaksoispoljentaa, joka on suoritustekniikaltaan kuten välikaasu, paitsi kytkin vain käytetään ylhäällä ja kaasupolkimella ei anneta välikaasua. Näin vaihteiston rattaiden pyörimisnopeutta saadaan hidastettua ja suurempi vaihde saadaan kytkettyä. Mikäli rattaiden pyörimisnopeutta ei saatu sopivaksi vaihtamisessa saattaa vaihteiston rattaista kuulua huomattava mekaaninen ääni tai vaihde voi jopa jäädä kokonaan kytkeytymättä. Näistä tekniikoista välikaasun antaminen on useimmille vaikeampi oppia sen riippuessa huomattavasti kaksoispoljentaa enemmän ulkoisista elementeistä, kuten maastosta ja muusta liikenteestä.

Edut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Synkronoimattomalla vaihteistolla välikaasulla ja kaksoispoljennalla tehtävä vaihteen vaihtaminen on lisäksi huomattavan nopeaa verrattuna synkroinoidulla vaihteistolla vaihteen vaihtamiseen. Oikein suoritettuna vaihteen vaihtaminen ei kestä kuin joitakin sekunnin osia.

Välikaasun käyttö synkronoiduissa vaihteistoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös synkronoiduissa vaihteistoissa, jossa on suuret hammaspyörät, eli suuret massat, voidaan käyttää välikaasua ja kaksoispoljentaa tukemassa synkronointikartioiden toimintaa ja vähentämään niiden kulumista, koska suurilla massoilla kestää kauemmin tasata momenttinsa, eli tässä sovelluksessa kehänopeutensa. Esimerkiksi henkilöautossa tuskin huomaa sitä aikaa, mikä kuluu, kun kytketään seuraava vaihde toimintaan, kun taas kuorma-autoissa joiden synkronoiduissa vaihdelaatikoissa on huomattavasti suuremmat hammaspyörät, kehänopeuksien tasaantuminen voi kestää jopa useita sekunteja. Mutta välikaasun ja kaksoispoljennan ansiosta tuota aika voidaan lyhentää huomattavasti.

Vaihtoehtoinen menetelmä synkronoidulla vaihteistolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Synkronoimattomalla vaihteistolla vaihtaminen voidaan suorittaa usein myös ilman kytkimen painamista, jolloin se korvataan kaasupolkimen nostolla vääntömomentin keventämiseksi jolloin vaihde saadaan kytkettyä vapaalle ja siitä edelleen välikaasulla tai ilman halutulle vaihteelle, kytkintä painamatta. Jotkin synkronoimattomien vaihteistojen valmistajat eivät tosin suosittele tätä tapaa käytettäväksi, koska väärin käytettynä, eli hammaspyörien kohdatessa eri kehänopeuksilla rattaat (etenkin pienemmät) ovat vaarassa vaurioitua ajan myötä. Välikaasu ja kaksoispoljenta toimivat millä tahansa manuaalisella mekaanisella vaihteensiirrolla varustetulla vaihteistolla, vaikkakin synkronoitujen vaihteistojen synkronointirenkaita ei yleensä ole suunniteltu kestämään tällaista käyttöä.