Vuosaarenhuippu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Huippu Vuosaaren kaatopaikan tien suunnasta lähestyttäessä.
Alueelle kerättyjä kivikasoja odottamassa sijoittelua.
Huippu Niinisaarentieltä.

Vuosaarenhuippu on yli 60 hehtaarin laajuinen ulkoilualue Vuosaaren pohjoisosassa itäisessä Helsingissä. Alueella sijaitsi aiemmin kaatopaikka ja rakentamisesta yli jääneiden maamassojen sijoituspaikka. Entisestä kaatopaikasta ja maantäyttöalueesta on maisemointityöllä rakennettu Helsingin mittakaavassa poikkeuksellinen ympäristö, jossa elää laaja kirjo kasvi- ja eläinlajeja.

Maisemointia suunniteltaessa mallimaisemina ja innoittajina ovat olleet ulkosaariston luontotyypit, harjujen paahderinteet, harvinaistuneet lehtotyypit sekä Someron Häntälän notkojen laidunnettu perinnemaisema.

Vaikka Helsingin kaupunki aloitti maisemoinnin vasta vuonna 2003, on alueelta löydetty jo nyt yli 400 kasvilajia ja monia harvinaisia tai uhanalaisia eläinlajeja.lähde? Merkittävä osa entisen maantäyttöalueen kasvillisuudesta on peräisin pintamaiksi valikoitujen maamassojen mukana kulkeutuneista kasvilajeista ja maiden sisältämistä siemenistä. Vuosaarenhuipun alue on myös eräänlainen reservaatti, jonne voidaan siirtää kaupungin rakentamisen alle jääviä harvinaisia, alueellisia kasvilajeja.

Vuosaarenhuipun korkeimmalla kohdalla, 65 metrin korkeudessa, on näköalapaikka, josta avautuu näkymä muun muassa läheiseen Vuosaaren satamaan. Ulkoilijoita varten alueelle on rakennettu polkuja, jotka yhdistävät Vuosaarenhuipun myös viereiseen Mustavuoren suojelualueeseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 60°13′36.641″N, 25°9′46.442″E