Volkswagen Passat

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Volkswagen Santana)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Passat” ohjaa tänne. Saksalaisesta purjealuksesta kertoo artikkeli Passat (parkki).

Volkswagen Passat on Volkswagenin vuodesta 1973 lähtien valmistama ylemmän keskiluokan automalli, joka korvasi edeltäneet Volkswagen Typ 3- ja Typ 4 -mallit. Passat on nimetty pasaatituulen mukaan.

Passat on Golfin jälkeen toiseksi eniten myyty Volkswagenin valmistama automalli sekä maailmanlaajuisesti myydyin ylemmän keskikokoluokan henkilöautomalli. Huhtikuussa 2019 valmistui 30. miljoonas Passat.[1]

Volkswagen Passat B1 (1973–1980)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Volkswagen Passat (B1)

Ensimmäisen sukupolven Passat esiteltiin vuonna 1973 korvaamaan vanhanaikaiset ilmajäähdytteiset Typ 3- ja Typ 4 -mallit. Se perustui samaan tekniikkaan kuin edellisenä vuonna esitelty Audi 80 (B1). Mallien suurimmat erot olivat korimalleissa, sillä Passatia ei saanut porrasperäisenä.

Volkswagen Passat B2 (1980–1988)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Volkswagen Passat (B2)

Toisen sukupolven Passat muuttui ulkonäöltään varsin vähän edeltäjäänsä verrattuna, mutta kokoa oli tullut jonkin verran lisää. Toisesta sukupolvesta tuli myös porrasperäinen versio, joka tunnettiin nimellä Volkswagen Santana. Vuoden 1985 kasvojenkohotuksen yhteydessä sitä alettiin Euroopassa myydä muun malliston tavoin Passat-nimisenä.

Volkswagen Passat B3 (1988–1993)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Volkswagen Passat (B3)

Kolmannen sukupolven Passat ei enää perustunut samaan tekniikkaan kuin Audi, vaan perusrakenne poikittain asennettuine moottoreineen oli samanlainen kuin toisen sukupolven Golfissa. Saatavilla ei ollut viistoperämallia, vaan Passat on kolmannesta sukupolvesta lähtien ollut joko neliovinen sedan tai viisiovinen farmari.

Volkswagen Passat B4 (1993–1997)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Volkswagen Passat (B4)

Passat B4 ei ollut täysin uusi malli, vaan perusteellisesti uudistettu versio edeltäjästään. Kaikki koripaneelit kattoa lukuun ottamatta olivat täysin uusia. Myös korirakenteeseen oli tehty turvallisuutta parantavia muutoksia.

Volkswagen Passat B5 (1996–2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Volkswagen Passat (B5)

Passat B5:ssä otettiin jälleen käyttöön sama perusrakenne kuin Audissa eli sama rakenne kuin kaksi vuotta aikaisemmin esitellyssä ensimmäisen sukupolven Audi A4:ssä. Moottori oli sijoitettu pitkittäin. B5:ssä pyrittiin panostamaan edeltäjiään parempaan varusteluun ja viimeistelyn laatuun. Passat-malliston huippumalli oli varustettu W8-moottorilla.

Volkswagen Passat B6 (2005–2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Volkswagen Passat (B6)

Passat B6 siirtyi jälleen poikittaismoottorirakenteiselle pohjalevylle, joka oli pidennetty versio viidennen sukupolven Golfin pohjalevystä. Vuonna 2008 esiteltiin Passat CC, jossa on coupémaisen viistosti muotoiltu perä.

Volkswagen Passat B7 (2010–2014)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Volkswagen Passat (B7)

Passat B7 on perusteellisen kasvojenkohotuksen läpikäynyt versio edeltäjästään. Malliston uutuutena oli farmarista kehitetty hieman maastokelpoisempi Passat Alltrack, jossa on korkeampi maavara ja koria suojaavia muoviosia.

Volkswagen Passat B8 (2014–2023)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Volkswagen Passat (B8)

Passat B8 on täysin uusi malli etuvetoisten Volkswagen-konsernin automallien tavoin modulaariselle MQB-pohjalevylle. Uuden, kehittyneemmän perusrakenteen ansiosta se on edeltäjäänsä kevyempi.

Volkswagen Passat B9 (2023–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Volkswagen Passat (B9)

Passat B9 on perustuu useimpien Volkswagen-konsernin etuvetoisten mallien tavoin MQB-pohjalevylle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. VW Passat Is Now The Best-Selling Midsize Car Ever; Hits 30M Mark 4.4.2019. Motor1.com. Viitattu 28.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]