Voimanosto

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Voimanostaja)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Voimanosto on kolmesta eri nostomuodosta koostuva kilpailulaji jossa lasketaan jokaisen nostomuodon maksimisuoritukset yhteen. Parhaimman yhteistuloksen saavuttanut kilpailija voittaa.

Voimanoston kolme nostomuotoa ovat:[1]

  1. jalkakyykky
  2. penkkipunnerrus
  3. maastaveto (maastanosto).

Joka nostomuodossa on kolme nostoyritystä ja kilpailijan tulee saada ainakin yksi hyväksytty nosto jokaisesta nostomuodosta. Nostot suoritetaan edellä esitetyssä järjestyksessä siten, että jalkakyykky on ensimmäinen ja maastaveto viimeinen nostomuoto. Jos kaksi kilpailijaa saavuttavat saman yhteistuloksen, ratkeaa sijoitus kevyemmän kilpailijan hyväksi. Kilpailijat jaetaan painoluokkien mukaisiin sarjoihin jonka lisäksi nuorille ja veteraaneille on olemassa omat sarjansa. Voimanosto eroaa painonnostosta, jossa kilpailija pyrkii kahdella kädellä temmaten ja työntäen nostamaan mahdollisiman suuren painon.

Voimanosto kehittyi painonnoston voimaharjoitteista omaksi lajikseen 1970-luvun alussa. Alun perin maastavedon tilalla voimanostossa oli hauiskääntö.

Lajiliitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa toimii kaksi lajiliittoa: Suomen Voimanostoliitto (SVNL) ja Finland Powerlifting Organisation (FPO).

SVNL toimii kansainvälisen International Powerlifting Federationin (IPF) alaisuudessa. Ammattilaisliitoksi kutsuttu FPO tekee yhteistyötä World Powerlifting Organisationin (WPO), World Powerlifting Congressin (WPC) ja Global Powerlifting Committeen (GPC) kanssa. Lajiliittojen säännöt eroavat muun muassa varusteiden ja punnitusten osalla siten että SVNL:n säännöt ovat tiukemmat FPO:on verrattuna. FPO:n kilpailijat eivät ole doping-kontrollin alaisina.

Suomessa on myös GPA Finland, joka toimii GPA- (Global Powerlifting Alliance) liiton alaisuudessa. GPA-liitossa ei ole sallittua käyttää nostoa tukevia asuja, ns. nostotrikoita eikä penkkipaitaa, joten kisat käydään ns. raakana (raw). Polvisiteet ja vyö ovat sallitut. GPA-liitossa ei myöskään ole dopingtestejä.

Luokka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Voimanoston kansainväliset säännöt (pdf) (s. 3) 1.1.2013. Suomen voimanostoliitto. Viitattu 23.12.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]