Voima (lehti)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Voima
Voimalogo.gif
Lehtityyppi ilmaisjakelulehti
Julkaisija Voima Kustannus Oy
ISSN ISSN 1457–1005
Perustettu 1999
Päätoimittaja Kimmo Jylhämö (vastaava), Hannele Huhtala (Fifi-verkkolehtiI)
Sitoutuneisuus sitoutumaton
Kotipaikkakunta Helsinki
Kotimaa Suomi
Sivukoko tabloid
Ilmestymistiheys 10 kertaa vuodessa
Kotisivu www.voima.fi

Voima on suomalainen valtakunnallinen, pääosaltaan mainosrahoitteinen, telineistä jaettava ilmaisjakelulehti, jonka ensimmäinen numero ilmestyi joulukuussa 1999. Tammikuusta 2000 alkaen lehti on ilmestynyt kymmenen kertaa vuodessa. Voimalla on tuoreimman lukijatukimuksen (TNS Gallup) mittaamana yli 90 000 säännöllistä lukijaa ja yli 175 000 lukee lehteä silloin tällöin.lähde? Jakelupisteitä on yli 700 ympäri Suomea. Voiman painoksesta noin puolet jaetaan pääkaupunkiseudulla. Seuraavaksi aktiivisimmat jakelupaikat ovat Tampereella ja Turussa. Loput painoksesta jaetaan ympäri maata. Jakelupisteinä toimivat muun muassa kirjakaupat, kirjastot, elokuvateatterit, Matkahuollon toimipisteet, kahvilat, korkeakoulut, teatterit ja museot.

Voima on journalistisesti kunnianhimoinen, mutta toimitukselliselta näkökulmaltaan kriittinen yhteiskunnallis-kulttuurinen[1] julkaisu. Lehdessä julkaistaan tutkivaa journalismia ja sen artikkelit käsittelevät usein globaalitaloutta, demokratian ja kansalaisosallistumisen haasteita, politiikkaa, kaupallisuutta ja sen häirintää sekä muita kulttuurin erilaisia ilmiöitä.

Voiman vastamainos, jossa kritisoitiin Volvon viherpesumainontaa, ja josta Volvon tuohtui.

Voima tunnetaan myös vastamainoksistaan, joissa otetaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Voiman vastamainoksia on koottu Klaus Welpin ja Kimmo Jylhämön kirjoittamaan teokseen Louserit Vuittuun (2011) .[2][3]. Laajemmin Voimassa käsiteltyä kulttuurihäirintää on koottu Jari Tammisen kirjoittamaan kirjaan Häiriköt - Kulttuurihäirinnän aakkoset (2013).

Vuonna 2001 Voimalle myönnettiin Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto.[4] Voima saa vuosittain valtionavustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Vuonna 2013 avustus oli 35 000 € paperijulkaisulle sekä 16 000 € Fifi-verkkolehdelle.[5]

Lehteä julkaisee Voima Kustannus, jonka osakkaita ovat Rosebud Books, Suomen Rauhanpuolustajat, Luonto-Liitto, Maan Ystävät, Heikki Hiilamo ja Tuomas Rantanen.[6]

Vuonna 2007 Voima Kustannus ryhtyi julkaisemaan ranskalaisen Le Monde diplomatiquen suomenkielistä laitosta taskukirjoina. Seuraavana vuonna Diplo-pokkareiden julkaisu siirrettiin Voima Kustannus Oy:n rinnalle perustettun Into Kustannus Oy:n tehtäväksi. Into Kustannus julkaisee nykyään myös Diplon kartastokirjoja, venäläisen Novaja Gazetan suomenkielistä taskukirjalaitosta ja yhteiskunnallisia pamfletteja.

Lokakuussa 2008 Voima Kustannus aloitti Fifi-verkkolehden julkaisun. Fifin kävijämäärä oli nykyään noin 20 000 eri kävijää viikossa.lähde? Voima on julkaissut myös NHL - Normihomolehteä ja Roihuvuoren kylälehteä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Voima-artikkeli, viitattu 10.5.2013
  2. Hannu Pöppönen, Vastamainos irvailee vallalle, Helsingin Sanomat 28.11.2011 sivu C 1
  3. Vastamainokset
  4. Valtionpalkinnot perusteluineen
  5. Kulttuurilehtiavustukset vuonna 2013 Opetus- ja kulttuuriministeriö. Viitattu 29.4.2013.
  6. Yhteystiedot

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]