Vladimir Sahnov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vladimir Nikolajevitš Sahnov (s. 25. huhtikuuta 1961 Kamenka, Tselinogradin alue, Kazakstan) on entinen neuvostoliittolainen hiihtäjä. Hän saavutti vuosina 1987 ja 1988 MM- ja olympiahopeaa Neuvostoliiton viestijoukkueessa.

Reumatismista kärsinyt Sahnov aloitti hiihtouransa paikallisessa maatalousoppilaitoksessa opettajansa Albert Smaginin valmennuksessa. Vuonna 1979 Apatiitissa käydyissä Neuvostoliiton juniorimestaruuskilpailuissa hän saavutti sijat neljä ja kuusi ja pääsi nuorten maajoukkueeseen. Samana vuonna hän voitti Kazakstanin juniorimestaruuden. Seuraavana vuonna hän oli mukana voittamassa viestikultaa Euroopan sosialistimaiden välisissä kilpailuissa. Vuonna 1981 hän voitti juniorien Neuvostoliiton mestaruuden.

Sahnov ei kuitenkaan päässyt mukaan Neuvostoliiton miesten maajoukkueeseen ja häntä pyydettiin jo vaihtamaan ampumahiihtoon, kunnes maajoukkuevalmentaja vaihtui ja hän pääsi joukkueeseen. Seuraavana vuonna Sahnov täytti valmentajien odotukset voitettuaan 21-vuotiaana Neuvostoliiton mestaruuden sekä neuvostokansojen spartakiadit 50 kilometrin matkalla aikuisten sarjassa.

1984 Sarajevon olympialaisten 30 kilometrin kilpailuun Sahnov lähti matkaan alkupään lähtönumerolla. Kisan edetessä lumisade sankkeni ja Sahnov johti kilpailua vielä 60 maaliin tulijan jälkeen, mutta lopulta neuvostoliittolaiset Nikolai Zimjatov ja Aleksandr Zavjalov sekä ruotsalainen Gunde Svan etenivät mitaleille ja jättivät Sahnovin neljännelle sijalle. 1986 Sahnov voitti jälleen 50 kilometrin kuninkuusmatkan neljän vuoden välein järjestetyissä Neuvostoliiton kansallisuuksien spartakiadeissa.

1987 MM-kisoissa Sahnov oli mukana hopealle hiihtäneessä viestijoukkueessa yhdessä maanmiehensä Vladimir Smirnovin, Mihail Devjatjarovin ja Aleksei Prokurorovin kanssa. Vuotta myöhemmin Calgaryn olympialaisissa sama joukkue sijoittui jälleen hopealle.

Sahnov joutui lopettamaan uransa vuonna 1989 terveydellisten ongelmien vuoksi. Sittemmin hän toimi vuosina 1993–1999 Kazakstanin miesten hiihtomaajoukkueen päävalmentajana. Nykyisin hän asuu Kökşetawssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]