Viola Uotila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viola Uotila (s. 1997) on suomalainen muusikko. Hän tuli lapsena tunnetuksi esiintymällä Yle TV2:n Pikku Kakkonen -ohjelmassa "Violan Laulut", jossa hän lauloi suomalaista kansanmusiikkia ja lastenlauluja säestäen itseään kanteleella. Nykyään Uotila on ammattimuusikko, joka soittaa sekä klassista että kansanmusiikkia instrumentteinaan kantele, sello ja kelttiharppu.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viola Uotila aloitti kanteleen soiton nelivuotiaana. Hän opiskeli Kouvolan musiikkiopistossa ja jatkoi opintojaan Lahden konservatoriossa muutettuaan Lahteen 11-vuotiaana. Uotila opiskeli myös kanteleen ja kelttiharpun soittoa Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Ammattiopintonsa Viola suoritti Lahden konservatoriossa pääaineenaan klassinen sellon soitto. Nykyään Uotila opiskelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hän valmistui musiikin kandidaatiksi keväällä 2020.

Viola Uotila on julkaissut neljä albumia. Kuusi- ja seitsenvuotiaana hän levytti ensimmäisen levynsä Tulisoroinen, ja toisen levynsä Violan laulut hän levytti ollessaan kahdeksanvuotias. Tulisoroinen sisältää kansanlauluja Suomen lisäksi myös muualta, kuten Venäjältä ja Pohjois-Amerikasta erilaisilla kanteleilla säestettynä. Violan laulut -levyllä kappaleiden tyyli on uudenaikaisempaa, ja mukana on klassisia sekä uudempia lastenlauluja kantelesovituksina. Kolmas levy Sateenkaaren aarteet vie kuulijan mukaansa unten salaperäiseen maailmaan. Osa levyn musiikista on Uotilan itsensä tai hänen veljensä Anton Uotilan säveltämää. Neljäs levy Vilharmoonikot on yhteinen levy kaksosveli Antonin kanssa. Levyllä soittaa Makkosen jousikvartetti, ja sovitukset ovat Matti Makkosen käsialaa. Solistina vierailee myös Eija Ahvo.

Viola Uotila on saavuttanut useita palkintosijoja suomalaisissa ja ulkomaisissa musiikkikilpailussa soolona ja kamarimusiikkiyhtyeiden jäsenenä. Hän on voittanut oman sarjansa muun muassa seuraavissa kilpailuissa: Kansainvälinen kantelekilpailu (useita voittoja soolo- ja yhtyesarjoissa vuosien varrella[1][2]), Stockholm International Chamber Music Competition (Duo Uotila), Erkki Melartin -kamarimusiikkikilpailu (Trio Sereno), jossa trio sai lisäksi Melartin-seuran erikoispalkinnon kilpailun parhaasta Melartin-tulkinnasta. Trio on myös voittanut valtakunnallisen Savonlinnan kamarimusiikkikilpailun kahdesti.

Syyskuussa 2015 Uotilalle myönnettiin yhdessä veljensä kanssa Vuoden Nuori Lahtelainen -tunnustuspalkinto. Kyseinen palkinto annetaan henkilölle tai ryhmälle, joka on tuoreella, ennakkoluulottomalla ja yritteliäällä otteellaan esimerkkinä ja eduksi Lahdelle.[3]

Opiskelun ohella Viola Uotila soittaa soolokonsertteja ja esiintyy[4] veljensä Anton Uotilan sekä useiden yhtyeiden, muun muassa Kymen Biisiuittamo, Vilharmoonikot, Various Ensemble, SibA Folk Big Band (FBB), Golden Monrepos -salonkiorkesteri, Fugaiu Novo (Arkistoitu – Internet Archive) ja Duo Viola Uotila & Veera Kuisma, kanssa. Uotila esittää myös paljon omia sävellyksiään, jotka pohjautuvat pohjoismaisen kansanmusiikin poljentoon, mutta saavat vaikutteita myös esimerkiksi klassisesta musiikista.[5]

Uotila on mukana kulttuuritapahtumia järjestävien yhdistysten toiminnassa. Hän on ollut luomassa muun muassa Vuohijärvi Soi -musiikki- ja monitaidefestivaalia, jota järjestää Jaalan Musiikki- ja Monitaideyhdistys ry. Muita kulttuuriyhdistyksiä, joissa Uotila toimii aktiivisesti, ovat Kotikonsertin ystävät ry sekä Alastalon Kulttuuri- ja Monitaidetila ry.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Violan laulut -levyn kansi.
  • Kosketar, Kymen Biisiuittamo (single, 2020)
  • Langinkosken sankari, Kymen Biisiuittamo (single, 2020)
  • Hanhilammen Hambo, Kymen Biisiuittamo (single, 2020)
  • Valssi keväälle (single, 2020)
  • Vilharmoonikot (2009) (veljensä Antonin kanssa)
  • Sateenkaaren aarteet (2008)
  • Violan laulut (2006)
  • Tulisoroinen (2004)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 30 Elo, 2007 |: Taituruutta, luovuutta, musiikin moninaisuutta Kantele.net. 30.8.2007. Viitattu 23.11.2020.
  2. T O I M I N T A K E R T O M U S - PDF Free Download docplayer.fi. Viitattu 23.11.2020.
  3. Vuoden nuoret lahtelaiset 2015: Viola ja Anton Uotila Lahtiseura. Viitattu 18.1.2016.
  4. Viola Uotila: Kalenteri violauotila.fi. Viitattu 23.11.2020.
  5. Viola Uotila: Biografia violauotila.fi. Viitattu 23.11.2020.