Vinyyliasetaatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vinyyliasetaatti
Tunnisteet
CAS-numero 108-05-4
PubChem CID 7904
Ominaisuudet
Molekyylikaava C4H6O2
Moolimassa 86,1 g/mol g/mol
Ulkomuoto väritön neste
Sulamispiste −93 °C (180 K)
Kiehumispiste 72 °C (345 K)
Tiheys 0,93 g/cm3 (20 °C)
Liukoisuus veteen veteen 2,5 g/100 ml (20 °C:ssa)

Helposti syttyvää. Akuutti terveysriski. Haitallinen aine.[1]

Vinyyliasetaatin (monomeeri) kemiallinen kaava on C4H6O2 ja rakennekaava CH3COOCH=CH2. Siitä käytetään myös nimiä etikkahappovinyyliesteri, 1-asetoksietyleeni ja etikkahappoetenyyliesteri.

Vinyyliasetaatti on normaaliolosuhteissa olomuodoltaan väritöntä, herkästi syttyvää, herkkäliikkeistä nestettä, jonka tunnusomainen haju on alussa miellyttävän hedelmäinen, eetterimäinen haju, joka muuttuu kuitenkin nopeasti pistäväksi ja ärsyttäväksi. Sen moolimassa on 86,1 g/mol, sulamispiste −93 °C, kiehumispiste 72 °C, tiheys 0,93 g/cm3, hajukynnys 1,4 mg/m3, leimahduspiste –8 °C (c.c.), itsesyttymislämpötila 402 °C ja CAS-numero 108-05-4. Vinyyliasetaatin liukoisuus veteen on 2,5 g/100 ml 20 °C:n lämpötilassa. Vinyyliasetaatti liukenee myös etanoliin, dietyylieetteriin, asetoniin, bentseeniin ja muihin orgaanisiin liuottimiin.

Vinyyliasetaatti monomeerina on epästabiili aine ja siksi sitä stabiloidaan tavallisesti polymeroitumisen estoaineilla kuten hydrokinonilla (stabilointiteho rajoittuu 60 päivään) tai pidempiaikaisessa stabilointitarpeessa difenyyliamiinilla. Stabiloimaton vinyyliasetaatti polymeroituu valon, lämmön ja kosteuden vaikutuksesta värittömäksi, läpinäkyväksi massaksi. Vinyyliasetaatin höyry ei sisällä polymeroitumisen estoaineita, joten höyry voi polymeroituessaan tukkia esimerkiksi venttiilejä.

Vinyyliasetaattia käytetään monomeerinä polyvinyyliasetaatin (PVAC) ja vinyyliasetaattisekapolymeerien valmistuksessa. Vinyyliasetaatti voi muodostaa sekapolymeerejä vinyylikloridin, eteenin tai akryylinitriilin kanssa. Suomessa vinyyliasetaatin tärkein käyttö on paperiteollisuuden erikoislatekseissa.

Ympäristö- ja terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aine ärsyttää silmiä, ihoa ja hengitysteitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vinyyliasetaatti Käyttöturvallisuustiedote. 22.6.2018. Sigma-Aldrich (Merck). Viitattu 22.7.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]