Ville Valo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ville Valo
Ville Valo performing.jpg
Ville Valo Ilosaarirockissa vuonna 2007.
Syntynyt 22. marraskuuta 1976 (ikä 37)
Taiteilijanimet Don Vito
Valo
Rakohammas
Bil Bao
Kotipaikka Suomen lippu Helsinki, Suomi
Aktiivisena 1991-
Tyylilajit Love Metal
Laulukieli englanti
Ammatit muusikko, laulaja-lauluntekijä
Soittimet laulu, kitara, basso, rummut, piano
Yhtyeet HIM, Daniel Lioneye, Agents, Aurora
Levy-yhtiöt Warner Brothers, Sire Records, Warner Music Group, Helsinki Music Company
Ville Valo (2003)

Ville Hermanni Valo (s. 22. marraskuuta 1976 Helsinki) on suomalaisen HIM-yhtyeen laulaja, lauluntekijä ja keulahahmo.

Ville Valo on saanut useita kansainvälisiä kunnianosoituksia, joista yhtenä mainittakoon brittiläisen Metal Hammer -heavylehden vuoden 2004 “Kultainen jumala” -kunniamaininta, mikä luovutetaan vuosittain lehden mielestä parhaalle rocktähdelle. Valo on myös valittu monta kertaa maailman parhaaksi metallilaulajaksi. Menestyksestä kertoo myös se, että HIM-yhtyeen levy Dark Light teki suomalaisen musiikin historiaa vuonna 2006 saavuttaessaan Yhdysvalloissa kultalevyyn oikeuttavan 500 000 myydyn levyn rajan ensimmäisenä suomalaisyhtyeenä.

Nuoruus ja perhetausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valo kasvoi Helsingissä Oulunkylän kaupunginosassa. Valon isä Kari omistaa Aikuisten lelukauppa -nimisen erotiikkaliikkeen Kallion kaupunginosassa Helsingissä, jossa Ville on kertomansa mukaan itsekin työskennellyt satunnaisesti ennen siirtymistään musiikkialalle. Valon äidin, Anitan, sukujuuret ovat Unkarista. Hänellä on myös kuusi vuotta nuorempi pikkuveli Jesse, joka on thai-nyrkkeilijä. Aiemmin Jesse Valo soitti Iconcrash-nimisessä bändissä bassoa, nykyään Jessen soittoa kuullaan Brightboyn ja Vanity Beachin riveissä.

Ollessaan viidennellä luokalla Valo teki ensimmäisen "biisin" bändille Elovena Cowboys. Ensimmäisenä varsinaisena sävellyksenään Valo pitää 1991 Aurora-yhtyeelle tekemäänsä Sieluttomat kappaletta.[1] Nuoruudessaan Valo soitti monissa yhtyeissä useita instrumentteja, kuten bassoa ja rumpuja, kunnes hän ystäviensä kanssa perusti His Infernal Majesty -yhtyeen vuonna 1991.

Muusikonura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtyään yhden EP:n BMG:lle, yhtye muutti nimensä HIM-muotoon, koska se ei halunnut tulla yhdistetyksi saatananpalvontaan, ja HIM on myös helpompi lausua. Yhtye His Infernal Majesty, myöhemmin HIM, esiintyi vuosina 1997-99 useita kertoja vakiopaikoissaan Helsingin keskustan Teattro-ravintolassa (entinen Koiton Sali) sekä Thunder RoadHouse-rockyökerhossa, jossa Ville Valo myös toimi Heavy Metal-klubin dj:nä satunnaisesti.

Syksyllä 2004 HIM solmi levytyssopimuksen Sire Recordsin kanssa, joka takasi yhtyeelle maailmanlaajuisen jakeluverkoston. Ensimmäinen yhteistyössä Sire Recordsin kanssa tehty albumi oli Dark Light.

Valo kirjoittaa ja säveltää yhtyeen materiaalin käytännössä yksin. Valo on säveltänyt ja sanoittanut kaikki HIM -yhtyeen kappaleet lukuunottamatta debyyttialbumillaan esiintyviä For You ja Our Diabolikal Rapture-kappaleita, joissa sanoittamiseen on osallistunut myös kitaristi Mikko Lindström. Lindström on myös sanonut, ettei Valo sävellä kappaleita luurankoa pidemmälle yksin, vaan yleensä kappaleet syntyvät heidän treenikämpällään basisti Mikko Paanasen ja rumpali Mika Karppisen kanssa.

Valo on myös esittänyt yhdessä Agentsin kanssa Rauli Badding Somerjoen kappaleita sekä tulkinnut Tuomari Nurmion "Valo yössä" -laulun. Lisäksi Valo on soittanut rumpuja yhtyeessä Daniel Lioneye and The Rollers, joka on HIMin sivuprojekti. Valo on myös vieraillut muiden bändien levyillä taustalaulajana kuten mm. Skreppers, The 69 Eyes, Five Fifteen, Neljä ruusua, Cradle of filth ja Lowe Motor Corporation. Valo on tehnyt yhteistyötä myös Apocalyptican kanssa kappaleessa "Bittersweet" ja laulanut Bloodhound Gangin kappaleessa "Something Diabolical" ja on esiintynyt myös Cradle of Filthin albumin Thornography kappaleella "The Byronic Man".

Valo on julkisuudessa maininnut useita erilaisia musiikillisia esikuvia, joista ehkä useimmin mainitut ovat Iron Maiden, Tapio Rautavaara, King Diamond, Rauli "Badding" Somerjoki, Elvis Presley, Neil Young, Black Sabbath, The Stooges, Type O Negative ja varhaisnuoruudessa KISS.

Ville Valolla on musiikillisena koulutuksena Oulunkylän Pop & Jazz opiston opinnot. Musiikkiuransa aikana hän on perehtynyt laajasti eri musiikkisuuntauksiin, lukenut alan kirjallisuutta, erityisesti elämäkertoja ja soittanut useita instrumentteja.

Valo on myös Hit Paraderin äänestyksessä äänestetty 80. parhaaksi solistiksi, sekä Revolver Magazinen toimesta äänestetty myös rockmusiikin seksikkäimmäksi keulakuvaksi.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valo 2006

Valo ja hänen silloinen tyttöystävänsä, juontaja ja entinen malli, Jonna Nygren kihlautuivat Ruisrockissa vuonna 2005. Tavallisten kihlasormusten sijaan kumpikin tatuoi toisensa nimikirjaimen vasempaan nimettömäänsä. Erottuaan he ovat poistattaneet tatuointinsa. Suhde oli usein otsikoissa, Valo kertoi jälkikäteen mm. kärsineensä parisuhdeväkivallasta. Vuonna 2005 käynnissä ollut maailmankiertue oli keskeytyä, kun Nygren oli kiljunut Valon korvaan niin lujaa, että hänen vasemman korvansa tärykalvo puhkesi. Pariskunta oli vuoden 2006 Linnanjuhlien odotetuimpia vieraita. Lehdistön hämmästykseksi Valo kuitenkin saapui juhliin yksin. Pari erosi lopullisesti vuonna 2007.

Työstressi ja siitä seuranneet paniikkikohtaukset sekä unettomuus vaivasivat Valoa. Alkuvuodesta 2007 Valo haki apua pahaan alkoholiongelmaansa. Valon kertoman mukaan alkoholisminsa pahimmassa vaiheessa hän oksensi ja ulosti verta. Lääkärin kerrottua, että hän olisi pian saamassa sydänkohtauksen vuosien juomisesta, Valo meni vieroitukseen omasta tahdostaan. Valo vietti Malibussa sijaitsevassa vieroituslaitoksessa useita viikkoja. Sittemmin hän on pysynyt erossa alkoholista, kunnes vuoden 2012 lopulla totesi Tavastialla pieleen menneen keikan jälkeen, että "Tuli juotua liikaa olutta".[2] Valolla on myös lukuisia kuuluisia ystäviä Yhdysvalloissa kuten mm. Kat Von D ja Bam Margera. Valo on ollut vegetaristi monta vuotta.

Tatuoinnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ville Valon ulkonäössä korostuvat moninaiset tatuoinnit, mistä tunnetuimpana vasemman käden kokonaan peittävä tatuointi. Oikeassa käsivarressaan Valolla on ihailemansa lappilaisen kirjailijan Timo K. Mukan kuva. Alavatsassaan, niskassaan ja vasemman nännin ympärillä hänellä on HIM-yhtyeen logo heartagram, selässään Edgar Allan Poen silmät, oikeassa ranteessaan pieni sydän sekä tekstit "DILLIGAF" ja "When I Love.. I Love", takapuolessaan teksti "nidiot", rinnassaan Maya Derenin kasvot ja lukuisia muita. Kuuluisa tatuointitaiteilija Kat Von D on tehnyt osan Valon tatuoinnesta. Villen ystävä Bam Margera on myös jäljitellyt muutamia hänen tatuointejaan.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HIM[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut vierailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvamusiikit ja äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alanko Terp, Silas Petri, Neljäs sukupolvi - Suomalainen rock nyt, Johnny Kniga, 2006, sivut 203-214
  2. http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1288528136080.html

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Ville Valo -sitaatteja.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ville Valo.