Ville Valo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee muusikkoa. Sirkustaiteilijasta katso artikkelia Ville Walo.
Ville Valo
Ville Valo Agentsien kanssa vuonna 2019.
Ville Valo Agentsien kanssa vuonna 2019.
Henkilötiedot
Koko nimi Ville Hermanni Valo
Syntynyt22. marraskuuta 1976 (ikä 47)
Oulunkylä, Helsinki, Suomi
Ammatti muusikko, laulaja-lauluntekijä
Muusikko
Taiteilijanimi Valo
Rakohammas
Bil Bao
VV
Rambo Rimbaud
Laulukielet pääosin englanti, suomi
Aktiivisena 1991–
Tyylilajit rock, gothic rock, metal
Soittimet laulu, kitara, basso, rummut, piano
Yhtyeet HIM, Daniel Lioneye, Agents, Aurora, Winha, VV
Levy-yhtiöt Warner Brothers, Sire Records, Warner Music Group, Helsinki Music Company
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.heartagram.com
Ville Valo vuonna 2003.

Ville Hermanni Valo (s. 22. marraskuuta 1976 Helsinki) on suomalainen laulaja ja lauluntekijä, joka muistetaan parhaiten HIM-yhtyeen keulahahmona. Yhtye lopetti vuonna 2017.[1]

Ville Valo on saanut useita kansainvälisiä kunnianosoituksia, joista yhtenä mainittakoon brittiläisen Metal Hammer -heavylehden vuoden 2004 ”Kultainen jumala” -kunniamaininta, mikä luovutetaan vuosittain lehden mielestä parhaalle rocktähdelle.[2] Valo on myös valittu monta kertaa maailman parhaaksi metallilaulajaksi.[2] Valo on myös äänestetty Hit Paraderin äänestyksessä 80. parhaaksi solistiksi ja Revolver Magazinessa rock-musiikin seksikkäimmäksi keulakuvaksi. HIM-yhtyeen levy Dark Light saavutti vuonna 2006 Yhdysvalloissa kultalevyyn oikeuttavan 500 000 myydyn levyn rajan ensimmäisenä suomalaisyhtyeenä.

Äänialaltaan Valo on baritoni.[3]

Nuoruus ja perhetausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valo kasvoi Helsingissä Oulunkylän kaupunginosassa. Valon äidin sukujuuret ovat Unkarista. Valon isällä on erotiikkaliike Helsingissä, ja Valo itse työskenteli apulaisena liikkeessä jonkin aikaa nuorena.[4] Hänellä on myös nuorempi pikkuveli Jesse, joka on myös muusikko ja thai-nyrkkeilijä.

Nuoruudessaan Valo soitti monissa yhtyeissä useita soittimia, kuten bassoa ja rumpuja, kunnes hän ystäviensä kanssa perusti His Infernal Majesty -yhtyeen vuonna 1991.[3]

Muusikkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HIM, aiemmin His Infernal Majesty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valo perusti His Infernal Majesty -yhtyeen vuonna 1991. Vuonna 1996 yhtye solmi levytyssopimuksen levy-yhtiö BMG:n kanssa. Tehtyään EP:n 666 Ways to Love: Prologue yhtye muutti nimensä HIM-muotoon, koska se ei halunnut tulla yhdistetyksi saatananpalvontaan, ja HIM on myös helpompi lausua. Vuoden 1998 Emma-gaalassa yhtye palkittiin vuoden tulokasyhtyeenä ja esikoisalbumi Greatest Lovesongs Vol. 666 vuoden debyyttialbumina. Yhtye esiintyi vuosina 1997–1999 useita kertoja Helsingissä. Kansainvälinen menestys otti tuulta purjeisiinsa vuoden albumin Emma-patsaalla palkitun Razorblade Romance -albumin ja ”Join Me in Death” -hittisinglen myötä vuonna 1999. Tämän jälkeen HIM esiintyi yhä enemmän ulkomailla, erityisen hyvin yhtye menestyi Saksassa. Vuoden 2000 Emma-gaalassa HIM palkittiin vuoden yhtyeenä. Vuoden vienti-Emman yhtye on voittanut vuosina 1999 ja 2001. Emma-palkintojen ohella yhtyettä on palkittu erilaisin pystein myös muualla maailmassa.

Suosion jatkuessa yhtye julkaisi vuonna 2001 albumin nimeltä Deep Shadows and Brilliant Highlights ja vuonna 2003 albumin nimeltä Love Metal. Syksyllä 2004 HIM solmi levytyssopimuksen Sire Recordsin kanssa. Tehty sopimus takasi yhtyeelle maailmanlaajuisen jakeluverkoston.[3] Ensimmäinen yhteistyössä Sire Recordsin kanssa tehty albumi oli Dark Light, joka palkittiin vuoden 2006 Emma-gaalassa vuoden rock-albumina, ja singlenä julkaistu ”Wings of a Butterfly” vuoden biisinä. Samaisella albumilla HIM saavutti ensimmäisenä suomalaisena yhtyeenä Yhdysvalloissa kultalevyn. Dark Light -albumin jälkeen yhtye julkaisi vielä kaksi studioalbumia Sire Recordsin kanssa: Venus Doom vuonna 2007 ja Screamworks: Love in Theory and Practice vuonna 2010. Yhtyeen viimeiseksi julkaisuksi jäänyt Tears on Tape -albumi julkaistiin vuonna 2013 yhteistyössä HMC-levy-yhtiön kanssa. Yhtye lopetti toimintansa vuonna 2017 jäähyväiskiertueen saattelemana.

Valo kirjoitti ja sävelsi yhtyeen materiaalin käytännössä yksin. Valo on säveltänyt ja sanoittanut kaikki HIM-yhtyeen kappaleet lukuun ottamatta esikoisalbumillaan esiintyviä ”For You” ja ”Our Diabolikal Rapture” -kappaleita, joissa sanoittamiseen on osallistunut myös kitaristi Mikko Lindström. Lindström on sanonut ja Valo itse todennut samansuuntaisesti, ettei Valo sävellä kappaleita luurankoa pidemmälle yksin, vaan yleensä kappaleet syntyvät heidän treenikämpällään basisti Mikko Paanasen ja rumpali Mika Karppisen kanssa.

Ville Valo & Agents[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1999 Valo tulkitsi Laulava sydän -televisio-ohjelmassa Agents-yhtyeen säestämänä Rauli Badding Somerjoen kappaleet ”Paratiisi”, ”Ikkunaprinsessa” ja ”Jykevää on rakkaus”, jotka julkaistiin myös Laulava Sydän -kokoelma-albumilla vuonna 1999.

Yhteistyö Agentsien kanssa sai jatkoa HIM-yhtyeen lopettamisen jälkeen. Syyskuussa 2018 julkaistiin single ”Orpolapsi kiurun” ja tammikuussa 2019 single ”Paratiisi”, joille jatkoa oli 15. helmikuuta 2019 julkaistu Ville Valo & Agents -albumi. Valon ja Agentsien muodostama kokoonpano esiintyi vuonna 2019 sekä omalla kiertueella ympäri Suomen että festareilla.

Sooloura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vielä toimiessaan pääasiassa HIM-yhtyeen keulakuvana, Valo julkaisi myös muutaman coverkappaleen soolona. Hän on tulkinnut muun muassa Tuomari NurmionValo yössä” -laulun. Vuonna 2006 julkaistiin Valon ja Natalia Avelonin cover-versio kappaleesta ”Summer Wine”, joka oli osa Das Wilde Leben -elokuvan soundtrackia. Valon cover-versio ”Olet mun kaikuluotain” -kappaleesta julkaistiin vuonna 2016.[5][6]

Valo julkaisi VV-taiteilijanimellä kolme kappaletta sisältävän Gothica Fennica Vol. 1 -EP:n 20. maaliskuuta 2020.[7] VV julkaisi Neon Noir -nimisen ensimmäisen sooloalbuminsa tammikuussa 2023 ja siihen liittyen julkaistiin 8. huhtikuuta 2022 single ja video "Loveletting". Kappale kuten koko albumikin on Valon säveltämä, sanoittama ja tuottama. Hän on myös soittanut ja äänittänyt itse kaikki albumilla kuultavat instrumentit. VV:n Eurooppaa ja Yhdysvaltoja kiertävä Neon Noir Tour 2023 lähti liikkeelle vuoden 2023 tammikuussa Tavastia-klubilta Helsingistä ja päättyi toukokuussa Yhdysvalloissa. [8] Heinäkuussa 2023 VV esiintyi maailman suurimmilla metallifestivaaleilla Wacken Open Airissa Saksassa.[9]

Sivuprojektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valo on soittanut rumpuja Daniel Lioneye and The Rollers -yhtyeessä, joka oli HIM-yhtyeen sivuprojekti.

Valo on myös vieraillut taustalaulajana muiden yhtyeiden julkaisuissa. Näitä yhtyeitä ovat esimerkiksi Skreppers, Anathema, The 69 Eyes, Five Fifteen, Neljä ruusua, Tehosekoitin (yhtye), Cradle of Filth ja Lowe Motor Corporation. Hän on tehnyt yhteistyötä myös Apocalyptican kanssa kappaleessa ”Bittersweet”, laulanut Bloodhound Gang -yhtyeen kappaleessa ”Something Diabolical” ja on esiintynyt Cradle of Filthin albumin Thornography kappaleella ”The Byronic Man”.

Musiikilliset esikuvat ja koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valo on julkisuudessa maininnut useita erilaisia musiikillisia esikuvia, joista ehkä useimmin mainitut ovat Iron Maiden, Tapio Rautavaara, King Diamond, Rauli ”Badding” Somerjoki, Elvis Presley, Neil Young, Black Sabbath, The Stooges, Type O Negative ja varhaisnuoruudessa KISS.

Ville Valolla on musiikillisena koulutuksena Oulunkylän Pop & Jazz -opiston opinnot.[10]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ville Valo esiintymässä Provinssirockissa vuonna 2006.

2000-luvun alussa Valo seurusteli Susanna-nimisen naisen kanssa.[11] Sittemmin Valo seurusteli Jonna Nygrenin kanssa: pari kihlautui vuonna 2005, mutta erosi vuonna 2007.[12] Vuodesta 2016 eteenpäin Valo on seurustellut mallina työskentelevän Christel Karhun kanssa.[13]

Valolla on astma.[14] Työstressi ja siitä seuranneet paniikkikohtaukset ja unettomuus ovat vaivanneet Valoa. Vuonna 2007 Valo haki apua pahaan alkoholiongelmaansa, päätyi katkaisuhoitoon ja raitistui.[15] Valo myös tupakoi aktiivisesti 1990- ja 2000-luvulla, omien sanojensa mukaan pahimmillaan jopa viisi askia päivässä.[16] Hän lopetti tupakoinnin vuonna 2010.[17] Sittemmin hän on kuitenkin luopunut absolutismista juomisen ja tupakoinnin suhteen.[14] Valo on ollut vegetaristi monta vuotta.[18]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HIM[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ville Valo & Agents[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soolojulkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Olet mun kaikuluotain (single) (2016)
  • VV: Gothica Fennica Vol. 1. (EP) (2020)
  • VV: Loveletting (single) (2022)
  • VV: Echolocate Your Love (single) (2022)
  • VV: Neon Noir (2023)

Muut vierailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvamusiikit ja äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dubbaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit ovat omassa luettelossaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. HIM lopettaa – 26-vuotinen ura päättyy jäähyväiskiertueeseen mtv.fi. Arkistoitu 12.10.2018. Viitattu 12.10.2018.
  2. a b Suomalainen, Ninni: Analyysi: HIM-yhtyeen lopettamisessa ei ole mitään yllättävää 6.3.2017. YleX. Viitattu 10.11.2017.
  3. a b c Ville Valo täyttää 40 vuotta – näin hänestä kasvoi palvottu rock-jumala ja seksisymboli (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Bam Margera mainostaa Ville Valon isän pornokauppaa mtvuutiset.fi. 28.1.2010. Viitattu 28.5.2021.
  5. Toimittajalta: HIM rämpii kohti loppuaan – Miten Ville Valo jatkaa tästä? 28.12.2017. Yleisradio. Viitattu 6.3.2019.
  6. Ville Valo: Olet mun kaikuluotain Fono.fi. Viitattu 6.3.2019.
  7. Ville Valo tarjoaa erittäin iloisen yllätyksen! – Uusi kolmen kappaleen ep julki Soundi. 20.3.2020. Viitattu 20.3.2020.
  8. Mikko Juuti: Jättiyllätys: Ville Valo palaa rockmusiikin pariin vuosien tauon jälkeen! Uuden kappaleen tekemiseen liittyi poikkeuksellinen ratkaisu Ilta-Sanomat. 7.4.2022. Viitattu 7.4.2022.
  9. Suomalaisbändi esiintyi mutaliejun valtaamalla metallifestivaalilla: ”Emme meinanneet päästä koko lavalle” www.iltalehti.fi. Viitattu 2.8.2023.
  10. Pop & Jazz Konservatoriolla merkkivuosi (Arkistoitu – Internet Archive)
  11. Ville Valo, Euroopan Valo-ilmiö. City-lehti. 14.4.2000. Viitattu 11.4.2020.
  12. Ville Valon ex-kihlattu Jonna Nygrén MeNaisissa hurjista päihdevuosista: ”Moni oli yrittänyt auttaa”
  13. Tällainen Ville Valon vauhdikas rakkauselämä on ollut vuosien varrella – ”Helvetin iso sänky” oli kodin tärkein asia vuonna 1999 Ilta-Sanomat. 31.12.2017. Viitattu 11.4.2020.
  14. a b Totuus Ville Valon terveydentilasta Ilta-Sanomat. 5.5.2013. Viitattu 15.4.2020.
  15. Ville Valo joutui katkaisuhoitoon Ilta-Sanomat. 13.8.2007. Viitattu 11.4.2020.
  16. Ville Valo polttaa 22000 savuketta vuodessa! Ilta-Sanomat. 16.1.2007. Viitattu 15.4.2020.
  17. Ville Valo on lopettanut tupakoinnin Ilta-Sanomat. 14.6.2010. Viitattu 15.4.2020.
  18. Ville Valon freesi ulkonäkö Emma-gaalassa puhutti somessa - laulaja kommentoi kohua: ”Pitkiä muutoksia pitkien aikojen kuluessa” Iltalehti. 17.2.2019. Viitattu 15.4.2020.
  19. Mitä ihmettä? Ville Valo laulaa uutuuslevyllä Abbaa! www.iltalehti.fi. Viitattu 22.3.2016. fi-FI

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Ville Valo.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ville Valo.