Villasukka

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Perinteiset harmaat sinirantuiset villasukat kuivumassa lieden kuvun reunalla maalaistalon tuvassa.

Villasukka on villalangasta valmistettu sukka. Villasukat neulotaan yleensä puikoilla. Nykyään saa myös teollisesti valmistettuja villasukkia.

Villasukat eristävät erittäin hyvin lämpöä, ja siksi ne ovat oiva eriste kenkään talvipakkasilla. Villalangan sisällä oleva ilma on hyvä lämmöneriste. Villa itsessään sitoo myös painoonsa nähden hyvin kosteutta, eikä villasukka tunnu kosteanakaan kylmältä. Usein villasukkalankaan on lisätty keinokuitua, esimerkiksi polyakryylia tai polyamidia, parantamaan sukkalangan kulutuskestävyyttä. Keinokuitu tosin heikentää langan lämmöneristävyyttä, ja erityisesti polyakryylisekoitteisesta langasta kudotut sukat saattavat nyppyyntyä käytössä.Useimmat villasukkalangat ovat konepestäviä.

Saatavilla on myös sukkalankoja, joissa on lampaanvillan lisäksi harvinaisempia lankakuituja, kuten kashmirvillaa, bambuviskoosia, merilevästä valmistettua SeaCell-kuitua tai äyriäisten kuorista valmistettua kitiinikuitua. Kesäkäyttöön valmistetaan myös puuvillapohjaisia sukkalankoja.

Esimerkiksi 1400-luvulla nunnaluostareissa valmistettiin valtavasti villasukkia, joista saatavilla tuloilla luostari pystyi pitämään yllä toimintaansa.

Villasukat neulotaan käsin neljällä tai viidellä sukkapuikolla tai pyöröpuikoilla, joiden koko (= puikon halkaisija millimetreinä) on yleisimmin 3, mutta muitakin kokoja voidaan käyttää langan paksuuden ja tekijän neulekäsialan mukaan. Sukkalangan menekki vaihtelee sukkaan valitun mallin mukaan. Myös langan paksuus vaikuttaa. Perussukkapariin kuluu noin 70-150 g lankaa. Sukan koristeluna voidaan käyttää esimerkiksi monivärisyyttä, palmikoita tai pitsineuletta. Sukan varteen tulevan langan ei tarvitse olla yhtä kulutuskestävää kuin sukan terään tulevan langan.

Yksinkertaisen sukkaparin silmukkamäärä on yleensä naisten sukkiin 12 silmukkaa puikolle (yhteensä 48 silmukkaa) ja miesten sukkiin 14 silmukkaa puikolle (yhteensä 56 silmukkaa). Epätasaista jälkeä neulovan aloittelijankin on suhteellisen helppo neuloa itselleen kelvolliset sukat, koska sukat neulotaan pääosin suljettuna neuleena. Yhden sukan neulomiseen menee aikaa muutamasta tunnista kymmeniin tunteihin langan paksuudesta ja mallin monimutkaisuudesta riippuen. Jotkut lankavalmistajat liittävät perussukan ohjeen sukkalankakerän vyötteen kääntöpuolelle. Ilmaisohjeita on saatavilla myös internetistä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.