Viilakalat

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Viilakala)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viilakalat
Viuhkaviilakala (Aluterus scriptus)
Viuhkaviilakala (Aluterus scriptus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Jäykkäleukakalat Tetraodontiformes
Heimo: Viilakalat
Monacanthidae
Nardo, 1843
Katso myös

  Viilakalat Wikispeciesissä
  Viilakalat Commonsissa

Viilakalat (Monacanthidae) on jäykkäleukakalojen lahkoon kuuluva kalaheimo, jota tavataan Atlantilla, Tyynellämerellä ja Intian valtamerellä.[1] Siihen kuuluu noin 105 lajia, jotka jaetaan 27 sukuun.[2] Viilakalat luokitellaan joskus säppikalojen heimoon (Balistidae).[3][4] Säppikalojen etumaisessa selkäevässä on kolme ruotoa, kun taas viilakaloilla niitä on tavallisesti kaksi. Viilakalojen ensimmäinen ruoto on pitkä ja yleensä piikikäs, kun taas toinen ruoto on paljon ensimmäistä pienempi ja voi puuttua kokonaan.[1][3] Lisäksi viilakalat eroavat säppikaloista siitä, että niiden eväruodot eivät ole haarautuneet kärjistä.[3] Kaikilta viilakaloilta puuttuvat vatsaevät ja niiden ruumis on karkeiden suomujen peitossa.[4] Heimo onkin saanut nimensä lajien litteästä muodosta ja karheasta ihosta.

Viilakalat ovat trooppisissa vesissä eläviä rantakaloja, jotka elävät usein runsaan leväkasvillisuuden seassa.[4] Useimmat lajit syövät pieniä selkärangattomia, mutta jotkut ovat erikoistuneet korallinsyömiseen, toiset taas eläinplanktoniin. Heimon suurikokoisin laji viuhkaviilakala (Aluterus scriptus) voi kasvaa yli metrin mittaiseksi,[5] mutta useimmat lajit ovat pieniä, alle 30-senttisiä.[4]

Joitakin viilakalalajeja pidetään merivesiakvaarioissa, mutta riutta-akvaariossa on vaara, että viilakala syö korallia tai selkärangattomia. Niitä käytetään pitämään lasiruusuja kurissa.[6]

Suvut ja joitakin lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nelson, Joseph S. & Grande, Terry C. & Wilson, Mark V. H.: Fishes of the world, s. 523. Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons, 2016. ISBN 9781118342336. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 13.10.2018). (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Monacanthidae (TSN 203428) itis.gov. Viitattu 13.10.2018. (englanniksi)
  3. a b c Balistidae and Monacanthidae - triggerfishes and filefishes Identification Guide to Marine Organisms of Texas. Viitattu 13.10.2018. (englanniksi)
  4. a b c d Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 5. Sydän–Öljykala, s. 2041. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-02059-5.
  5. Family Monacanthidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  6. Bob Goemans: Subclass: Hexacorallia - Anemones:Aiptasia Salt Corner.