Viherukonkorento

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Viherukonkorento
Aeshna viridis male 2534.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Sudenkorennot Odonata
Alalahko: Aitosudenkorennot Anisoptera
Heimo: Ukonkorennot Aeshnidae
Suku: Aeshna
Laji: viridis
Kaksiosainen nimi
Aeshna viridis
Eversmann, 1836
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Viherukonkorento Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Viherukonkorento Commonsissa

Viherukonkorento (Aeshna viridis) on Suomessa hyvin harvinainen ja paikoittainen, rauhoitettu sudenkorento.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viherukonkorennon ruumiin pituus on noin 65–75 mm. Koiras on kirkkaanvärinen ja eksoottinen ukonkorento. Silmät ovat kirkkaan siniset, keskiruumiin sivut kokonaan vihreät ja olkajuovat ovat leveät, kirkkaanvihreät. Musta takaruumis on kirjailtu suurilla sinisillä täplillä. Siivet ovat ruskeasävyiset.

Naaras on himmeämpi; silmät ovat kullankeltaiset, paksu takaruumis on vihreä. Keskiruumis muuten vihreä, mutta siipien edessä ruskeaa. Vihreät, leveät olkajuovat. Laji muistuttaa suomalaisista korentolajeista eniten kirjoukonkorentoa, mutta tämän silmät eivät ole kirkkaansiniset ja keskiruumiin sivuilla on aina selviä mustia pystyraitoja.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levinnyt laajalle Keski- ja Itä-Eurooppaan ja siitä Aasiaan. Paikoittainen, johtuen tiukoista elinpaikkavaatimuksista. Suomesta tunnetaan vain alun toistakymmentä esiintymää, suurin osa Hämeessä. Tunnetuin esiintymä lienee Parikkalan Siikalahdella.

Elinympäristö ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viherukonkorento elää vain vesistöissä, joissa kasvaa sahalehteä (Stratiotes aloides). Tämä kasvi viihtyy vain rehevillä, suhteellisen kirkasvetisillä järvillä joilla on kalkkipitoinen vesi. Tämän takia lajit ovat hyvin paikoittaisia. Viherukonkorentonaaras munii sahalehtituppaisiin, ja toukka elää sahalehtikasvustoissa. Laji lentää myös iltahämärissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sahlén, G.: Aeshna viridis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2006. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. Viitattu 12.8.2014. (englanniksi)