Viherpeippo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Viherpeippo
CarduelisChlorisBerry.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Peipot Fringillidae
Suku: Tiklit Carduelis
Laji: chloris
Kaksiosainen nimi
Carduelis chloris
(Linnaeus, 1758)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Viherpeippo Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Viherpeippo Commonsissa

Viherpeippo (Carduelis chloris) on peippoihin kuuluva lintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viherpeipon pituus on noin 14–16 cm ja paino 25–32 grammaa. Koiras on naarasta suurempi.

Viherpeippo on väritykseltään kellanvihreä rinnasta ja sen selkäpuoli on harmaan vihreä. Siivissä on keltainen kuvio, joka muodostuu käsisulkien tyviosien värityksestä. Myös pyrstösulkien tyviosat ovat keltaiset. Koiras on naarasta huomattavasti kirkasvärisempi. Jotkut naaraat ovat melko harmaita ja keltaiset kuviot ovat pienialaisia. Mutta välttämättä sukupuolia ei erota pelkän värityksen perusteella. Nokka on korkea kekonokka. Jalat ovat tumman punertavat.

Lentää vauhdikkaasti ja suoraviivaisesti. Ääni ”djyp-djyp”, varoittaa käheällä ”tsuii”-äänellä. Laulu koostuu erilaisista pulputuksista ja vihellyksistä sekä järripeippomaisesta ryystävästä äänestä. Pesimäajan ulkopuolella liikkuu parvissa, joissa saattaa olla satoja yksilöitä.

Vanhin suomalainen rengastettu viherpeippo on ollut 8 vuotta ja 8 kuukautta vanha.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppa sekä Pohjois-Afrikka ja Aasian läntiset osat. Viherpeippo on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Pohjoisempana se elelee lähinnä suuremmissa taajamissa. Lajin kannaksi arvioidaan noin 120 000 paria.

Suurin osa viherpeipoistamme muuttaa talveksi Ruotsiin, Tanskaan, Baltian maihin, Puolaan ja Saksaan. Syysmuutto tapahtuu pääasiassa lokakuussa, mutta ravintotilanteen mukaan se saattaa jatkua joulu–tammikuulle saakka. Kevätmuutto on maalis–huhtikuussa. Talvehtivat viherpeipot pysyttelevät taajamissa lintulautojen ja rikkaruohostojen ääressä.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viherpeippo koiras

Viherpeippo pesii metsiköissä ja puistoissa ja se on hyvin sopeutunut kulttuurimaisemaan ja hyötyy selvästi talviruokinnasta. Pesiviä pareja on myös talousmetsien peltomaisemaan rajoittuvissa reunaosissa. Katajikkoiset peltosaarekkeet ja hakamaat sekä sähkövoimalinjojen katajia kasvavat aluset ovat erityisen suosittuja pesimäympäristöinä.

Pesimäajan ulkopuolella viihtyy rikkaruohokentillä, rypsi- ja viljapelloilla, talvella lintulaudoilla.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viherpeipon munia

Viherpeipon pesä on tavallisesti katajassa tai kuusessa, tuskin koskaan lehtipuussa. Katajassa se on 1–5 m korkealla, kuusessa se voi olla aivan latvassa, jopa 20 m:n korkeudella. Naaras munii 4–7, tavallisesti 5, vaaleaa, pilkullista munaa maaliskuun puolivälistä alkaen. Poikaset kuoriutuvat noin 13 vuorokauden hautomisen jälkeen. Vain naaras hautoo, mutta molemmat puolisot osallistuvat poikasten ruokintaan. Poikaset lähtevät pesästä 14–16 vrk:n ikäisinä. Viherpeippo pesii tavallisesti kahdesti, joskus kolmasti pesimäkauden aikana.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viherpeippo käyttää ravintonaan erilaisia siemeniä ja jyviä, joita se käsittelee tarkoitukseen sopivalla vahvalla nokalla. Poikaset saavat kuitenkin ravinnokseen myös jonkin verran hyönteisiä ja niiden toukkia. Myös aikuiset viherpeipot syövät hyönteisiä ja lisäravinnoksi erilaisia silmuja. Syksyllä viherpeipot syövät myös pihlajanmarjoja, tosin ainoastaan siemenen. Ruusunmarjat ovat erityisen haluttuja aina vuodenvaihteeseen saakka. Talvisilla lintulaudoilla ne syövät auringonkukan-, hirssin- ja hampunsiemeniä sekä maapähkinöitä mieluiten hieman rouhittuina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Carduelis chloris IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. Viitattu 1.2.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]