Kloaakki

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Viemärisuoli)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rautiaisen kloaakki

Kloaakki eli yhteis- tai viemärisuoli on useimpien lintu- ja matelijalajien sekä sammakkoeläinten sekä naaraiden että koiraiden peräaukon allas, jonne suoli, virtsatiet sekä sukupuolielinten tiehyet avautuvat.[1] Se siis hoitaa kummallakin sukupuolella samanaikaisesti sekä ulostamisen, virtsaamisen että parittelun tehtävät, jotka lähes kaikilla nisäkäsnaarailla ovat erilliset ja joista ulostaminen on muista erillinen lähes kaikilla nisäkäsuroksillakin. Myös haikaloilla ja muutamilla nisäkkäillä (nokkaeläimet, tanrekit, kultakontiaiset, pussikontiaiset) on kloaakki. Sammakoilla ja matelijoilla kloaakki sijaitsee eläimen vatsapuolella ja se tyhjenee takajalkojen välissä olevan peräaukon kautta.

Myös ihmisellä voi olla kloaakki, jolloin on kyse synnynnäisestä kehityshäiriöstä.[2]

Kloaakki parittelussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paritellessaan linnut asettavat kloaakit toisiaan vasten, jolloin siemenneste kulkeutuu kloaakkiin. Käärmeet käyttävät kloaakissa sijaitsevaa hemipenistä paritteluun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peniksen ja klitoriksen alkuperä selvisi Tiede. 5.11.2014. Viitattu 12.7.2017.
  2. Cloacal Malformations :: Nationwide Children's Hospital Nationwide Children's Hospital. Arkistoitu 28.7.2017. Viitattu 12.7.2017. (englanniksi)
Tämä anatomiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.