Victor Mature

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Victor Mature Yhdysvaltain rannikkovartioston palveluksessa

Victor Mature (29. tammikuuta 1913 Louisville, Kentucky, Yhdysvallat4. elokuuta 1999 Rancho Santa Fe, Kalifornia, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen elokuvanäyttelijä .

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maturen vanhemmat olivat veitsentekijä Marcellus George Mature joka tuli Trentino-Alto Adigesta, Pohjois-Italiasta ja oli saksankielinen ja sveitsiläis-amerikkalainen Clara Mature.

Mature löydettiin Pasadenan kunnallisesta teatterista, ja hänen ensimmäinen merkittävä osansa oli turkkiin pukeutunut luolamies elokuvassa Tumak – luolaihminen (1940). Sen jälkeen hän liittyi 20th Century Foxin näyttelijäkaartiin, ja hänen vastanäyttelijöitään olivat muun muassa Betty Grable ja Rita Hayworth. Kun Yhdysvallat liittyi toiseen maailmansotaan Mature astui armeijaan. Laivasto ei kelpuuttanut häntä värisokeuden vuoksi, joten hän liittyi rannikkovartioston palvelukseen ja nousi sodan lopulla alipursimieheksi.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Victor Mature elokuvan Meren jumalatar trailerilla

Sodan jälkeen Mature näytteli John Fordin elokuvassa Erämaan laki Doc Hollidayn osassa. Seuraavat kymmenen vuotta Mature näytteli kovaksikeitettyjä hahmoja lännenelokuvissa ja Raamattu-elokuvissa, esimerkiksi elokuvassa Näin hänen kuolevan Richard Burtonin ja Jean Simmonsin kanssa ja sen suositussa jatko-osassa Gladiaattorit Susan Haywardin kanssa. Molemmissa elokuvissa on aiheena köysi, johon Jeesus oli sidottu ennen ristiinnaulitsemista. Mature näytteli myös Hedy Lamarrin kanssa Cecil B. DeMillen Raamattu-elokuvassa Simson ja Delila (1949) ja Horemhebia elokuvassa Sinuhe, egyptiläinen (1954) Jean Simmonsin ja Gene Tierneyn kanssa.

Maturen tiedettiin suhtautuvan vaatimattomasti näyttelijäntaitoihinsa. Kun häntä ei erään kerran hyväksytty erään golfklubin jäseneksi, koska hän oli näyttelijä, hän napsautti: "En ole näyttelijä – onhan minulla siitä todisteena 67 elokuvaa!"

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Victor Mature kuoli leukemiaan kotonaan Kaliforniassa 1999. Hänet haudattiin synnyinkaupunkiinsa Louisvilleen sukuhautaan St. Michael's Cemetery -hautausmaalle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Victor Mature.