Vetelin kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vetelin kirkko
Sijainti Torpantie 130, Veteli
Koordinaatit 63°28′35″N, 023°45′35.7″E
Kirkkokunta Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Hiippakunta Oulun hiippakunta
Seurakunta Vetelin seurakunta
Rakentamisvuosi 1839
Suunnittelija Carl Ludvig Engel, Heikki Kuorikoski
Materiaali puu
Tyylisuunta uusklassismi, empiretyyli
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Vetelin kirkon sankarimuistomerkki kesällä 2014.

Vetelin kirkko on Vetelin evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkko, joka sijaitsee Vetelin kunnan keskustaajamasta katsoen Perhon- eli Vetelinjoen toisella puolella, idyllisen Torpan kyläraitin pohjoispäässä. Kuuluisan kirkonrakentajan Heikki Kuorikosken johdolla 1838–1839 rakennettu, Helsingin Intendentinkonttorin suunnittelema tasavartinen keskeiskirkko on järjestyksessään seurakunnan kolmas. Kirkon kellotapulin rakensi Heikki Kuorikosken poika Jaakko Kuorikoski vuonna 1859.[1]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhonjoen yläjuoksulle syntyi asutusta 1500-luvun puolivälissä, ja Kokkolan emäseurakuntaan perustettiin Ylivetelin kappeli 1639. Silloiseen seurakuntaan kuuluivat 1800-luvulle myös nykyiset Halsua, Kaustinen ja Perho. Ensimmäinen kappelikirkko rakennettiin nykyisestä kirkosta jonkin matkaa joelle päin 1639, ja toinen 1679.

Urut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon 27-äänikertaiset pneumaattiset pääurut on rakentanut Kangasalan Urkutehdas vuonna 1939. Samalta rakentamolta tilattiin myös 11-äänikertaiset kuoriurut, jotka valmistuivat vuonna 1979.

Kirkkopiha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkkopihassa on lukuisia muistomerkkejä, muun muassa taiteilija Ilmari Wirkkalan suunnittelema Vapaussodan sankaripatsas. Aivan kirkkomaan aidan ulkopuolella Vetelinjokilaaksoa katselee Ilmari Wirkkalan pojan Tapion nuoruudentyönä syntynyt Raivaajapatsas. Kirkon ympärille on valmistunut uusi luonnonkiviaita, joka tehtiin pääosin talkootyönä kesällä 2011.

Korjaukset ja muutostyöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkkoa on korjattu viimeksi 2006–2008. Korjauksessa uusittiin talotekniikka ja kirkko maalattiin sisältä ja ulkoa. Myös joitain rakenteellisia parannuksia jouduttiin tekemään. Suunnittelijana oli oululainen Arkkitehtitoimisto Jorma Teppo Oy. Edellinen laajamittainen korjaus oli tehty 1960-luvulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vetelin kirkko www.vetelinseurakunta.fi. Viitattu 30.9.2023.
  • Risto Känsälä, Maankuulut Kuorikosket - kirkonrakentajien suku ja toiminta. Kuorikosket puukirkkojen mestarit. Kansanmusiikki-instituutin julkaisuja KIJ 49, 1998.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.