Vetehinen (taruolento)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Anker Eli Petersen: Sævarmaður (1998).

Vetehinen on vedenhaltija suomalaisessa mytologiassa ja kansanperinteessä. Yleensä vetehinen käsitetään pahaksi olennoksi, toisinaan taas hyväksi. Vetehinen oli luultavasti veden väkeä.

Vetehinen saattoi olla hukkuneen sielu, joka pyrki houkuttelemaan eläviä hukkumaan. Vetehinen saattoi nousta maallekin ja tulla houkuttelemaan maan asukkaita veteen. Näissä suhteissa vetehinen muistuttaa näkkiä, ja saattaa Suomessa olla vierasperäisen näkki-hahmon kotoinen edeltäjä.

Vetehinen ei kuitenkaan aina ole paha. Eräissä loitsuperinteissä vetehiseen vedotaan paremman kalansaaliin toivossa, ja häntä kutsutaan Karjalan kala-Jumalaksi. (SKVR:1329) Ihmisten myös kerrotaan saaneen kiinni vetehisen lehmiä, erityisen hyviä lypsylehmiä. (SKVR:1789)

Eräässä kansantarinassa vetehinen ahdisteli aina järvellä soutajia. Sitten tuli kolme miestä kirveen kanssa. Vetehinen tarttui heidän veneensä laitaan, mutta miehet iskivät tältä käden irti. Miehet soutivat rantaan käsi mukanaan. Vetehinen rukoili, että jos saisi kätensä takaisin, lakkaisi hän häiritsemästä ihmisiä. Vetehinen sai kätensä, eikä sen jälkeen ole noussut syvyyksistä ihmisiä häiritsemään.

Erään käsityksen mukaan vetehinen on nimitys miespuolisesta merenneidosta. Tällöin vetehinen kuvataan komeana ja lihaksikkaana miehenä, jolla alkaa navan alapuolelta pyrstö. Pyrstö on leveämpi kuin merenneidolla.lähde?

Vetehishevonen on muun muassa irlantilaisilla, skoteilla ja ruotsalaisilla ihmisiä syvyyksiin houkutteleva hevonen.

Vodjanoita esittävä piirros.

Vodjanoi (ven. Водяной) on slaavilaisen kansanperinteen miespuolinen veden henki. Vodjanoi voi esiintyä hyvin monenlaisissa hahmoissa. Hänen sanotaan asuvan vedenpyörteessä tai vedenalaisessa palatsissa, joka on täynnä uponneista laivoista peräisin olevia aarteita.

Vodjanoin sanotaan esiintyvän vanhan miehen hahmossa, jolla on vihertävä, lian peittämä parta. Hänen uskotaan aiheuttavan hukkumisia: hukkuneet hän vie veden alle palvelijoikseen. Kalastajilla on ollut tapana uhrata vodjanoille tupakkaa hyvän kalaonnen saadakseen. Vodjanoita voi lepytellä myös uhraamalla hänelle voita tai ensimmäisen saaliiksi saadun kalan. Vodjanoi on mylläreiden, mehiläistenkasvattajien ja kalastajien suojelushenki.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vetehinen (taruolento).


Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.