Vesparax

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vesparax on voimakas unilääkkeenä käytetty yhdistelmälääke.

Vaikuttavat aineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesparaxin vaikuttavat aineet ovat 50mg brallobarbitaalia, 150mg sekobarbitaalia ja 50mg hydroksitsiiniä[1] (joka on voimakas antihistamiini ja myös Atarax-allergialääkkeen vaikuttava aine). Nämä kaikki ainesosat ovat rauhoittavia ja unettavia, ja hydroksitsiini lisäksi poistaa mahdollista allergisista oireista johtuvaa ja unensaantia häiritsevää kutinaa. Vesparax herätti myös huomiota narkomaanien keskuudessa, koska aine tehosi nopeasti, vaikutti pitkään ja sillä oli vähemmän haittavaikutuksia. Vesparax on kuitenkin nykyisin useissa maissa kielletty.

Haittavaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesparaxin pitkästä puoliintumisajasta johtuen siitä on aiheutunut krapula-tyyppisiä jälkivaikutuksia käyttöä seuraavana päivänä[2], Vesparax on kuitenkin poistunut markkinoilta uudempien lääkkeiden myötä.[3] Nykyisin Vesparax-nimen alla myydään ketiapiinia joissakin maissa.[4]

Vesparaxin sisältämät hydroksitsiini ja sekobarbitaali pidentävät brallobarbitaalin puoliintumisaikaa.

Muusikko Jimi Hendrix menehtyi alkoholin ja Vesparax-unilääkkeiden yhteisvaikutuksesta johtuvaan oksentamiseen tajuttomana ja oksennukseen tukehtumiseen.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lhermann J. Clinical application of a new very active hypnotic associating sodium secobarbital, calcium brallobarbital and hydroxyzine (UC-8130). Gazette Medicale de France. 1964 Mar 10;71:961-2. (French)
  2. Yih TD, Rossum JM. Peculiar pharmacokinetics of brallobarbital as a source of complications in Vesparax intoxication. Xenobiotica. 1976 Jun;6(6):355-62.
  3. Fischbach R. Efficacy and safety of midazolam and vesparax in treatment of sleep disorders. British Journal of Clinical Pharmacology. 1983;16 Suppl 1:167S-171S.
  4. Articles tagged with: Vesparax
  5. The Sunday Times: The truth about the night Hendrix died of an overdose

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]