Vesparax

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vanha Vesparax-lääkepakkaus

Vesparax on voimakas unilääkkeenä käytetty yhdistelmälääke. Vesparax Novumin sekä Vesparaxette -tablettien valmistaja on ollut belgialainen UCB Pharma S.A. Näitä lääkeitä käytettiin myös Suomessa.[1][2]

Vaikuttavat aineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesparaxin vaikuttavat aineet ovat 50 mg brallobarbitaalia, 150 mg sekobarbitaalia ja 50 mg hydroksitsiiniä[3] (joka on voimakas antihistamiini ja myös Atarax-allergialääkkeen vaikuttava aine). Nämä kaikki ainesosat ovat rauhoittavia ja unettavia, ja hydroksitsiini lisäksi poistaa mahdollista allergisista oireista johtuvaa ja unensaantia häiritsevää kutinaa. Vesparax herätti myös huomiota narkomaanien keskuudessa, koska aine tehosi nopeasti, vaikutti pitkään ja sillä oli vähemmän haittavaikutuksia.selvennälähde? Vesparax on kuitenkin nykyisin useissa maissa kielletty.

Vesparax-tyylisten lääkeaineiden käyttö Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesparaxette sisälsi 25 mg hydroksitsiinia, meballymaalia 75 mg sekä brallobarbitaalia 25 mg/tabletti. Valmiste oli tarkoitettu yksinomaan sairaalakäyttöön, ei kirjoitettavaksi reseptillä yksityishenkilöille.

Vesparax Novum sisälsi hydroksitsiinin sijasta: 16,5 mg etodroksitsiinia ja 33 mg brallobarbitaalia sekä 100 mg meballymaalia/tabletti.

Kumpaakin lääkevalmistetta varoitettiin antamasta herkästi addiktoituville eli lääkeriippuvaisille henkilöille.[1]

Haittavaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesparaxin pitkästä puoliintumisajasta johtuen siitä on aiheutunut krapula-tyyppisiä jälkivaikutuksia käyttöä seuraavana päivänä[4], Vesparax on kuitenkin poistunut markkinoilta uudempien lääkkeiden myötä.[5] Nykyisin Vesparax-nimen alla myydään ketiapiinia joissakin maissa.[6]

Vesparaxin sisältämät hydroksitsiini ja sekobarbitaali pidentävät brallobarbitaalin puoliintumisaikaa. Vesparax oli niin kutsuttu lh-lääke, eli liikennevälineillä tehtävää ajamiskykyä haittaavaa. Lääke voimistaa, muiden sedatiivien vaikutusta.[1]

Kuolemantapaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muusikko Jimi Hendrix kuoli alkoholin ja Vesparax-unilääkkeiden yhteisvaikutuksesta johtuvaan oksentamiseen tajuttomana ja oksennukseen tukehtumiseen.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Pharmaca Fennica 1976, PF76: s. 1041
  2. "Ai sä oot se Maukka" - Mauri Poikeljärven elämäkerta
  3. Lhermann J. Clinical application of a new very active hypnotic associating sodium secobarbital, calcium brallobarbital and hydroxyzine (UC-8130). Gazette Medicale de France. 1964 Mar 10;71:961-2. (French)
  4. Yih TD, Rossum JM. Peculiar pharmacokinetics of brallobarbital as a source of complications in Vesparax intoxication. Xenobiotica. 1976 Jun;6(6):355-62.
  5. Fischbach R. Efficacy and safety of midazolam and vesparax in treatment of sleep disorders. British Journal of Clinical Pharmacology. 1983;16 Suppl 1:167S-171S.
  6. Articles tagged with: Vesparax[vanhentunut linkki]
  7. The Sunday Times: The truth about the night Hendrix died of an overdose

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]