Vesitystauti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vesitystauti eli diabetes insipidus on antidiureettisen hormonin puutteesta tai vauriosta johtuva sairaus, jonka keskeinen oire on selvästi tihentynyt virtsanerityksen tarve. Kyseessä on munuaisperäinen vesitystauti, jos sen aiheuttaa puute hormonin vaikutuksesta munuaisiin.[1] Vesitystautia (diabetes insipidus) ei tule sekoittaa diabetekseen, jonka latinankielinen nimi, diabetes mellitus, on hyvin samantapainen; diabetes viittaa kreikaksi runsaaseen virtsaneritykseen,[2] joka on kummankin taudin oire.

Vesitystautiin liittyy polydipsia, runsas juomisen tarve, jonka selittää runsaan virtsanerityksen aiheuttama vedenhukka. Juomisella potilas välttää elimistön kuivumisen, jonka sairaus muuten aiheuttaa. Virtsaa eritetään poikkeuksellisen paljon niin päivällä kuin yölläkin. Joskus potilaan päivittäin erittämä virtsamäärä on yli 10 litraa. Sairautta esiintyy sekä perinnöllisenä että hankinnaisena. Jälkimmäisessä tapauksessa se puhkeaa vasta myöhemmällä iällä.

Vesitystaudin yleisimmät syyt ovat antidiureettisen hormonin puute tai vaikea toimintakyvyn heikkeneminen. Sairauden voivat aiheuttaa myös esimerkiksi kasvain aivonpohjassa, tulehdussairaus tai munuaistauti.

Vesitystautia voidaan hoitaa. Hoitomuotona käytetään desmopressiiniä, synteettistä antidiureettista hormonia, joka yleensä annetaan potilaalle nenäsumutteen muodossa. Tätä ei kuitenkaan käytetä, jos sairaus on munuaisperäinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=dlk&p_selaus=7740&p_osio=100#7740
  2. diabetes Online Etymology Dictionary. Viitattu 7.4.2012. (englanniksi)
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.