Versaillesin katedraali

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Versailles'n katedraali)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Versaillesin katedraali.

Versaillesin katedraali (ransk. Cathédrale Saint-Louis de Versailles) on roomalaiskatolinen katedraali ja Ranskan kansallismuistomerkki Versaillesissa.

Versaillesin piispan istuin on tässä kirkossa, eli se on tuomiokirkko.

Kirkon saarnastuoli.

Kirkko oli Pyhän Ludvigin (Saint Louis) seurakunnan kirkko, ennen kuin siitä ennen kuin siitä tuli uuden hiippakunnan tuomiokirkko. Kirkkorakennus on 1700-luvun puolivälistä, sen peruskiven laski Ludvig XV 12. kesäkuuta 1743, ja kirkko vihittiin käyttöön 24. elokuuta 1754. Kirkon arkkitehti oli Jules Hardouin Mansart de Sagonne. Ranskan vallankumouksen aikana se oli Yltäkylläisyyden temppeli ja vahingoittui pahasti. Sen valitsi tuomiokirkoksi vallankumouksen jälkeinen piispa, jonka mielestä se sopi tehtävään paremmin kuin Versaillesin Notre-Dame, jonka oli valinnut edellinen piispa. Tuomiokirkoksi vihkiminen viivästyi kuitenkin paljon ja tapahtui vasta 1843, jolloin vihkimisen suoritti hiippakunnan kolmas piispa Louis-Marie-Edmond Blanquart de Bailleul.

Versaillesin katedraalin urut, 1760.

Ludvig XV määräyksestä kirkon urut tilattiin Louis-Alexandre Clicquot'lta, ja ne sai valmiiksi tämän poika François-Henri Clicquot. Urut korjattiin perusteellisesti 1980-luvulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Versaillesin katedraali.