Verka

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo kankaasta. Verka voi myös tarkoittaa ukrainalaista laulajaa Vjerka Serdjutškaa.

Verka on ohutta, palttina- tai toimikassidoksista karstalankakangasta, jonka nukka on loimen suuntainen ja lyhyeksileikattu eli arkikielellä lyhyt- ja tiheäkudoksista vanutettua villakangasta.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veraksi on Suomessa aiemmin kutsuttu ulkomailta tuotua villakangasta. Verka oli hienoa ja kallista ja sen myynti luvanvaraista. Se oli yksi tärkeimpiä tuontitavaroita 1300- ja 1400-luvuilla. Suomen ensimmäinen verkamanufaktuuri perustettiin 1540-luvulla. Verka on ohuempaa ja hienompaa kuin sarka, josta vähävarainen väestönosa muinoin valmisti vaatteensa. Verka oli käytännöllinen ja suosittu pukukangas, josta virkapuvut usein valmistettiin.

Vihreä verka oli varsin yleinen virastojen ja muiden kokouspöytien verhouksena. Kun mentiin kokoukseen, kokoonnuttiin vihreän veran ääreen ja hitaasti etenevien lukuisia käsittelyjä vaativien asioiden sanottiin hautautuvan vihreän veran alle. Nykyään verkaa käytetään muun muassa biljardi- ja kasinopelipöydissä.

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.