Verenkiertohäiriö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Verenkiertohäiriö on ihmisen normaalin verenkierron häiriytymistä tai estymistä. Verenkiertohäiriöt voivat aiheuttaa jopa pysyviä elimellisiä vammoja. Tilapäiset verenkiertohäiriöt ovat vaarallisia vain, jos ne sijaitsevat aivoihin verta vievissä verisuonissalähde?.

Verenkiertohäiriön oireita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aivojen verenkiertohäiriöstä voi seurata huimausta, pahoinvointia sekä liike-, näkö- ja puheen häiriöitä. Aivojen verenkiertohäiriö voi aiheuttaa myös lihaskouristuksia[1]. Verenkiertohäiriö korvan alueella voi aiheuttaa äkillisen kuulonmenetyksen. Selkäytimen verenkiertohäiriö aiheuttaa tavallisimmin halvauksen. Alaraajojen verenkiertohäiriöt voivat johtaa katkonaiseen kävelyyn (klaudikaatio). Pahimmillaan verenkierron katkettua raajaan syntyy kuolio (nekroosi).

Verenkiertohäiriöt voivat aiheuttaa myös puutumista ja kihelmöintiä.

Syitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verenkiertohäiriöihin ovat syynä esimerkiksi verisuonten ahtautumat (ateroskleroosi). Niitä syntyy, kun veren korkea kolesterolipitoisuus aiheuttaa tukkeutumia verisuoniin. Verisuonien kalkkeutumat aiheuttavat myös tukoksia.

Verenkiertohäiriöitä voi aiheuttaa myös luun tai nikaman painautuminen verisuonta vasten. Tästä seuraa normaalin verenkierron hidastuminen. Esimerkiksi niskanikaman painama verisuoni voi estyä toimittamasta hapekasta verta aivoihin.

Myös jotkin lääkeaineet ja päihteet voivat heikentää verenkiertoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Medikinet pakkausseloste. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. http://spc.fimea.fi/indox/nam/html/nam/humpil/0/10484520.pdf (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.