Veli Saarikalle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Veli Saarikalle (17. huhtikuuta 1954 Lappajärvi11. syyskuuta 2013 Seinäjoki[1]) oli Helsingin seudulla toimivan Sana ja Ylistys -seurakunnan pastori ja perustaja. Seurakunta on toiminut alun perin Lappajärven keskustassa, mutta tilat myytiin myöhemmin Lappajärven Helluntaiseurakunnalle. Nykyään seurakunta kulkee nimellä Sana ja Ylistys Christ Embassy Finland. Seurakunnan aktiiviseen ydinryhmään kuuluu noin 20 jäsentä, muita tukijoita on noin sata eri puolilla maata (2009).lähde?

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarikalle sai lapsuudessaan kristillisen kasvatuksen. Murrosikäisenä hän kuitenkin etääntyi uskonasioista, mutta kiinnostui niistä jälleen vuonna 1976, jolloin hän myös liittyi helluntaiseurakuntaan. Vuonna 1992 Saarikalle alkoi tutkia Raamattua ja muuta kristillistä kirjallisuutta entistä aktiivisemmin, minkä myötä alkoi myös pitää itse kokouksia vuonna 1994. Vuonna 1997 Saarikalle perusti Sana ja Ylistys -seurakunnan.lähde?

Hengelliset vaikutteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarikallen alkuperäisen inspiraation lähteenä toimivat monet amerikkalaiset julistajat, kuten Kenneth Hagin, T. L. Osborn ja E. W. Kenyon. Myöhemmin vahvimpana vaikuttajana on ollut pastori Chris Oyakhilomen johdolla Afrikassa ja maailmanlaajuisesti toimiva Christ Embassy (Kristuksen suurlähetystö) -seurakunta, jonka julkaisemaa Päivän sana -kirjasta seurakunta nykyäänkin jakelee. Muita vaikuttajia ovat olleet T. B. Joshua sekä Amerikasta käsin toimintaansa johtavat Rodney Howard-Browne ja Benny Hinn.lähde?

Saarikallen opetus sisälsi menestysteologisia painotteita. Niissä korostui ajatus siitä, ettei uskova voi sairastaa, sillä sairaudet johtuvat pahoista hengistä tai syntisestä elämästä. Tämän myötä korostui myös hyvä toimeentulo ja menestyminen merkkinä vahvasta uskosta ja Jumalan siunauksesta.lähde?

Julistustyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radio-ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarikalle on tehnyt perinteisen julistustyön ohella paljon työtä myös sähköisten viestinten parissa. Hänen johtamansa radio-ohjelma nimeltään Rukouspalvelu on kuulunut Järviradion ohjelmistoon vuodesta 1998 alkaen. Aluksi Sana ja Ylistys teki kanavalle yhden ohjelman 5. tammikuuta 1998. Mukana ohjelmassa oli pastori Pertti Mäkelä. Ohjelmassa rukoiltiin sairaiden ihmisten puolesta, ja parantuneet saivat luvan soittaa studioon kertoakseen parantumisistaan. Soittoja tuli niin paljon, että radion puhelinlinjat menivät tukkoon.lähde? Tämän lähetyksen myötä Järviradion johtaja antoi Saarikallelle uuden ohjelma-ajan ja lopulta maksullista viikoittaista ohjelma-aikaa.lähde?

Myöhemmin ohjelma käytti nimeä Ylivertainen Elämä. Ohjelma on ollut kuultavissa nettiradiossa seurakunnan kotisivuilla, Järviradiossa ja helsinkiläisen Lähiradion taajuuksilla. Ohjelmissaan Saarikalle ja muut puhujat saarnasivat, rukoilivat sairaiden puolesta ja vapauttivat paholaisen sitomia ihmisiä.lähde?

Seurakunnan vierailumatkat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 Saarikalle alkoi vetää ryhmämatkoja Afrikkaan. Vuonna 2004 ensimmäinen ryhmä seurakunnasta lähti vierailemaan Christ Embassy -seurakunnassa Lagosissa Nigeriassa. Siitä alkoi vuosia kestänyt yhteistyö pastori Chris Oyakhilomen kanssa. Vuosittaisia vierailumatkoja seurakunnan konferensseihin järjestettiin kuin myös vierailumatkoja Christ Embassyn Etelä-Afrikassa sijaitsevaan parantumiskouluun. Ihmisiä ympäri Suomen vieraili Nigeriassa ja Etelä-Afrikassa.lähde?

Rapsodia todellisuuksista -kirjanen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seurakunta käännätti vuonna 2005 Päivän sana -kirjan Rhapsody of realities[2][3]suomeksi. Kirja ilmestyy kuukausittain nimellä Rapsodia Todellisuuksista. Kirjasta alettiin jakaa ilmaiseksi ympäri Suomea.lähde?

Televisio-ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarikallen televisio-ohjelma nimeltään In The Word with Pastor Veli[4] (Sanassa pastori Velin kanssa) alkoi syksyllä vuonna 2008. Ohjelma lähetettiin viikoittain LoveWorld TV:n[5] ympäri maailmaa miljoonillelähde? katsojille. Ohjelmat tulkattiin englanniksi. Kyseisiä ohjelmia oli saatavilla seurakunnan kotisivuilla mediakirjastossa.[6]

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarikalle on ollut hyvin kiistelty pastori. Hän on herättänyt runsaasti huomiota rajuillakin saarnoillaan, joita hän erityisesti oman seurakuntansa tilaisuuksissa alkuvuosina saarnasi. Hänen saarnatyylinsä ei ollut perinteinen, mikä aiheutti myös paljon pahennusta.lähde?

Vuosien myötä Saarikallen sanoma hieman muuttui. Hän keskittyi enemmän uskovan uuteen luomukseen, kristityn elämän siunauksiin ja Jumalan rakkauteen ihmisiä kohtaan, joista on paljon esimerkkejä seurakunnan kotisivujen mediakirjastossa.[7]

Saarikalle ja Youtube-sivusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YouTube-videopalveluun lisättiin pitkään hänen seurakuntaansa halventavia videoita. Ne poistettiin, mutta lisättiin heti takaisin. Tämän jälkeen YouTube myönsi Saarikallelle tunnukset, joilla hän saattoi poistaa Sanaa ja ylistystä pilkkaavia videoita YouTubesta.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]