Veikko Linna

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Veikko Adolf Lindgren, vuodesta 1955 Linna, (13. tammikuuta 1901 Joroinen24. elokuuta 1970 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä.

Uransa aikana Linna ehti näytellä yli sadassa elokuvassa, mm. suosituissa Suomisen perhe-, Pekka Puupää- ja rillumarei-elokuvissa, tosin hän ei yleensä saanut isompia rooleja. Hänen tehtävänään oli yleensä jämerien, jääräpäisten isäntämiesten ja demokraattisessa asemassa olevien kansanjohtajien tulkitseminen.

Linna aloitti filmissä Laulu tulipunaisesta kukasta Moision isäntänä, ja jo esikoisroolistaan sai selville hänen oman luonneosansa. Linna oli mukana myös Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatterissa, Televisioteatterissa ja Turun Työväen Teatterissa. Helsingin kaupunginteatterissa Linna esiintyi mm. näytelmissä Rikhard III ja Sanny Kortmanin koulu. Linna ei koskaan saanut pääosia eikä romanttisia sankareita näyteltäväkseen, ehkä juurevan olemuksensa tai myöhään alkaneen elokuvauransa takia, mutta hän raivasi tietään luonnerooleissa. Veikko Linna oli yksi SF:n kuukausipalkkaisista näyttelijöistä.

Linna kuoli 69-vuotiaana pitkän uran jälkeen, ja hänet muistetaankin näyttelijänä jonka nimeä ei välttämättä muista, vaikka kasvot tuntisi. Linna toimi myös järjestäjänä muutamissa 1940-luvun elokuvissa.

Linnan vaimo oli tarpeistonhoitaja-näyttelijä Katri Linna ja tytär on näyttelijä Marjatta Linna.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.