Veikko Hannuniemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Veikko Kullervo Hannuniemi (29. kesäkuuta 1920 Sortavala19. kesäkuuta 1998 Raisio) oli suomalainen upseeri ja meriaiheista kirjoittanut kirjailija. Hannuniemi kirjoitti runsaasti erityisesti meriaiheisiin liittyviä novelleja.

Hannuniemi kävi Kuusankosken yhteiskoulua, mutta lähti sitten 16-vuotiaana kolmeksi vuodeksi merille. Hän palasi Suomeen 1939 ja osallistui talvisotaan vapaaehtoisena sekä jatkosotaan Topografipataljoonassa. Hän kävi jatkosodan aikana myös upseerikoulun.

Hannuniemen ensimmäisiä matkakirjeitä, novelleja ja runoja julkaistiin 1939 Kuluttajain Lehdessä, Helsingin Sanomien Viikkoliitteessä ja Seura-lehdessä. Sodan jälkeen Hannuniemi perusti yhdessä rintamatoveriensa kanssa Piirtopaino-nimisen mainostoimiston joka toimi vuoden verran 1945–1946. Toimisto julkaisi Piirtopalat nimistä sarjakuvalehteä, johon Hannuniemi kirjoitti novelleja sekä käsikirjoitti sarjakuvia. Hän kirjoitti 1940-luvun lopulla myös kolme meriaiheista romaaniaan.

Varsinaisena päätyönään Hannuniemi toimi Rannikkotykistörykmentin Esikuntapatterin päällikkönä ja sen jälkeen Turun varuskunnan komendanttina. Hän asui vuodesta 1954 alkaen Raisiossa ja jäi eläkkeelle 1970. Hannuniemi jatkoi kirjoittamista työn ohessa ja hänen novellejaan ja artikkeleitaan julkaistiin muun muassa Seura- ja Koti-Posti-lehdissä sekä Turun Sanomissa. Eläkkeelle jäätyään Hannuniemi kirjoitti pakinoita 1969 perustettuun Aamuset-lehteen nimimerkillä V. Veikkonen. Hän kirjoitti myös käsikirjoituksia muutamiin merenkulkuaiheisiin tv-ohjelmiin ja sanoitti pari laulua (Boren laulu, Kustavin merimies).

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Humu-Heikki, seikkailukuvakirja, piirtänyt Kalle Patoluoto. Piirtopaino, Helsinki 1945
  • Karibianmeren Bill : romaani merirosvolaivureista. Karisto 1946
  • Kolmen kapteenin laiva : meriromaani. Mantere, Helsinki 1946
  • Kapteeni Wigan armahdetaan : suuri seikkailu aavoilta ulapoilta merten kartoittamisen ajoilta. Kansankirja, Helsinki 1948
  • Suuri jano : merinovelleja 1930–1970-luvuilta, toimittanut Juri Nummelin. Turbator, Turku 2009

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]