Vehunkylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vehu

Vehu

Koordinaatit: 62°40.520′N, 24°29.564′E

Valtio Suomi
Maakunta Etelä-Pohjanmaa
Kunta Soini
Hallinto
 – Asutustyyppi Kylä











Vehunkylä on kylä Soinin kunnan eteläosassa, lähellä Ähtärin rajaa. Matkaa Soinin kirkonkylään ja Ähtärin kaupunkiin on molempiin noin 28 km, Jyväskylään ja Seinäjoelle 100 km, Tampereelle 180 km ja Helsinkiin 360 km. Lähin rautatieasema sijaitsee 20 km:n päässä Myllymäellä. Toisinaan Vehuun lasketaan kuuluvaksi myös kahden kilometrin päässä sijaitseva Ulvonkylä.

Vuonna 1925 valmistunut Vehun kansakoulu kunnostettiin 2001 matkailu-, retkeily- ja majoituskäyttöön. Vuoden 2013 lokakuusta lähtien koulu on toiminut yksityisasuntona. Koulussa oli enimmillään 60 oppilasta, mutta koulu suljettiin vuonna 1984. Nyt oppilaat kuljetetaan Soinin Parviaisenkylälle ja Ähtärin Myllymäelle.

Kansakoulun vieressä sijaitsee SLEY:n Vehunkylän paikallisosaston rukoushuone. Vehunkylällä on 1920-luvulta lähtien toiminut pienviljelijäyhdistys, jonka nimi muutettiin 1997 Vehun maa- ja kotitalousseuraksi. Seurantalo on otettu käyttöön 1961. Vehunperän kalastuskunta on keskittynyt kalastusasioihin ja Vehun riistamiehet puolestaan metsästykseen.

Myymäläauton ja kahden kyläkaupan toiminta on jo Vehulta loppunut.

Liikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vehunkylän oma urheiluseura oli aikoinaan Vehun Tiikerit, jossa pelattiin muun muassa jääkiekkoa.

Nykyisin Ulvon kylältä on yhteys 27 kilometriä pitkälle Arpaisten reitille. Reitti kulkee Arpaisten ja kaksi kilometriä Soinin kirkonkylästä sijaitsevan Lauttosen virkistysalueen välillä.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vehunkylä sijaitsee alueella, joka on varsin vahvaa Suomen Keskustan kannatusaluetta. Kivijärven-Vehun-Parviaisen äänestysalueella on äänestetty seuraavasti:

Posti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vehunkylälle perustettiin II luokan postiasema 1. marraskuuta 1956, mutta se muutettiin I luokan postiasemaksi 15. helmikuuta 1958. Postiasema lakkautettiin 8. toukokuuta 1991. Vehunkylän postinumero 63950 on silti yhä käytössä.

Vehunkylän synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vehunkylän synnystä on monia kansantarinoita. Eräs niistä kuuluu:

Kun Jumala katseli tekojaan, oli yksi vajaanpaikka, viskas loput rippeet ja sano: "Tulukoon Vehunperä ja kasvakoon perunoita".lähde?

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]