Vasili A. Arhipov

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Neuvostoliiton diesel-käyttöinen hyökkäyssukellusvene B-59.

Vasili Aleksandrovitš Arhipov (ven. Василий Александрович Архипов) (30. tammikuuta 192619. elokuuta 1998) oli venäläinen, Neuvostoliiton laivaston upseeri. Hän oli arvoltaan vara-amiraali. Arhipov syntyi ja kuoli Moskovan oblastissa, eli Moskovan läänin alueella.

Vasili Arhipov oli Neuvostoliiton laivaston sukellusveneupseeri joka osallistui nuoresta iästään huolimatta Toiseen maailmansotaan. Arhipov oli muiden muassa K-19:n upseeri sekä myöhemmin korkea-arvoinen upseeri, yleten aina vara-amiraaliksi sukellusveneiden taisteluosastossa. Arhipov menehtyi 1998 munuaissyöpään, ja mahdollisesti hänen K-19:llä saamiensa säteilyvammojen seuraamuksena.

Arhipovin saavuttamista meriiteistä, merkittävimmäksi on jälkimaailma nostanut sen, että hän oli oletetusti estänyt ydinsodan syttymisen Yhdysvaltoja vastaan. Tv-dokumentti on esittänyt Arhipovin hermojen pitäneen erittäin tiukassa tilanteessa, ja juuri hänen estäneen ydinaseen käytön kovan paineen alaisuudessa.[1] Tilanteessa Yhdysvaltain laivaston sota-alukset ahdistivat B-59 -nimistä sukellusvenettä Kuuban ohjuskriisin vallitessa.

Mihail Gorbatšov esitti vuonna 2006 post-mortem myönnettäväksi Nobelin rauhanpalkintoa K-19:n merisotilaille, mikä olisi tullut myöskin Vasili Arhipovin osalle.

Neuvostoliitto oli poistanut väliaikaisesti käytöstä, kaikki ydinreaktorilla varustetut aluksensa. Tämä tehtiin K-19:llä sattuneen vakavan onnettomuuden johdosta. Merillä oli kuitenkin alusten päälliköillä vapaat valtuudet käyttää ydinaseita, vailla Moskovasta tullutta erillistä suostumusta. B-59:n kapteeni, Vasili G. Savitski oli aikeissa laukaista kT-luokan ydinkärjellä ladatun torpedon amerikkalaisia sota-aluksia kohti. Veto-oikeudellaan ylempiarvoinen laivastoupseeri Arhipov tämän kuitenkin esti.[2]

K-19 "Hotel"-luokan SSBN-sukellusvene.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.