Vartiotorni – Jehovan valtakunnan julistaja

Wikipedia
Ohjattu sivulta Vartiotorni Jehovan valtakunnan julistaja
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vartiotorni
WT Logo2.gif
Lehtityyppi aikakauslehti
Julkaisija Jehovan todistajat uskonnollinen yhdyskunta ry
ISSN ISSN 0784-1418
Levikki n. 52,9 milj.
Perustettu 1879
Päätoimittaja Jukka Ropponen (Suomessa)
Sitoutuneisuus Jehovan todistajat
Kotipaikkakunta Vantaa (Suomessa), Walkill (USA:ssa)
Kotimaa Yhdysvallat
Sivukoko 18,5 cm x 23 cm
Ilmestymistiheys 2 kertaa kuukaudessa
Kieli 240 (6/2015)[1]
Kotisivu http://www.jw.org

Vartiotorni on Jehovan todistajien julkaisema hengellinen lehti. Se keskittyy uskonnollisten ja teologisten asioiden tarkasteluun, kun sen sisarlehti Herätkää! käsittelee ajankohtaisia ilmiöitä uskonnollisesta näkökulmasta.

Vartiotorni on oman ilmoituksensa mukaan painosmäärältään maailman suurin uskonnollinen lehti ja sen yhteenlaskettu painos on 52,96 miljoonaa kappaletta. Kutakin korvauksetta levitettävää numeroa painetaan keskimäärin 52 946 000 kappaletta 240 kielellä.[2] Lehteä levittävät Jehovan todistajat, ja sitä ei jaeta sattumanvaraisesti vaan pyrkitään saamaan lehti sellaisten ihmisten käsiin, jotka mahdollisesti lukevat sen.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehden perusti vuonna 1879 Charles Taze Russell nimellä Zion's Watch Tower and Herald of Christ's Presence. Ensimmäinen numero julkaistiin 1. helmikuuta 1879. Lehdessään Russell halusi, paitsi julistaa Jeesuksen näkymättömän läsnäolon alkaneen 1874, myös esittää Kristuksen sovitusuhrin keskeistä merkitystä pelastukselle. Juuri tästä asiasta hän oli riitautunut aiemman yhteistyökumppaninsa Nelson Barbourin kanssa, minkä johdosta hän luopui kirjoittamasta Barbourin omistamassa lehdessä The Herald of Christ's Presence. Vuonna 1909 nimeksi muutettiin The Watch Tower and Herald of Christ's Presence. 1920 Vartiotorniseura painatti uudelleen kaikki vuosina 1879–1919 julkaistut lehdet seitsemänä niteenä. Tämä painos on tunnettu nimellä Watchtower Reprints. Vuosien saatossa useat raamatuntutkijaryhmät ovat painattaneet kokoelman uudelleen. 1. tammikuuta 1939 lehden nimeksi tuli The Watchtower and Herald of Christ's Kingdom. 1. maaliskuuta 1939 lehti sai nykyisen nimensä The Watchtower Announcing Jehovah's Kingdom. Nimenmuutoksella haluttiin ennen kaikkea korostaa Jehova Jumalan asemaa suhteessa Jeesukseen Kristukseen.

Lehti ilmestyi aluksi kahdeksansivuisena ja kerran kuussa. Vuonna 1891 lehti laajeni 16-sivuiseksi, 1892 se alkoi ilmestyä kahdesti kuussa. Vuonna 1950 lehti alkoi ilmestyä useilla kielillä 32-sivuisena.

Vartiotornin kääntäminen muille kielille alkoi sangen verkkaisesti. Vuonna 1883 julkaistiin ruotsiksi yksi ainoa numero, jota käytettiin evankelioimistyössä traktaatin tapaan. Saksaksi lehti ilmestyi vuosina 18861889 pienikokoisena ja sen jälkeen normaalikokoisena. Russellin kuollessa 1916 lehti ilmestyi säännöllisesti seitsemällä kielellä: englanniksi, puolaksi, suomeksi, ruotsiksi, saksaksi, ranskaksi ja tanskaksi.

The Watchtower and Herald of Christ’s Kingdom, The Watchtower in the 20th Century

Suomeksi Vartiotorni alkoi ilmestyä joulukuussa 1912 nimellä "Vartio-Torni ja Kristuksen läsnäolon julistaja". 1. tammikuuta 1916 lehden nimeksi tuli "Wartio-Torni ja Kristuksen läsnäolon airut". 1. helmikuuta 1932 nimi muutettiin muotoon "Vartiotorni ja Kristuksen Valtakunnan Airut". 15. kesäkuuta 1939 lehti sai nykyisen nimensä "Vartiotorni – Jehovan valtakunnan julistaja". Viranomaisten kiellettyä Vartiotornin ilmestymisen välirauhan aikaan lehti tosin ilmestyi 1.6.1940–15.6.1945 nimellä "Jumalan valtakunta".

Useita vuosia Vartiotornin painokset olivat verrattaen pieniä. Ajateltiin, että lehti on tarkoitettu vain "pienelle laumalle" eli Kristuksen hengestä siinneille hallitsijatovereille. Sitä ei jaettu ulkopuolisille. Vuonna 1935 kehotettiin myös "suureen joukkoon" kuuluvia eli joonadabeja, joilla oli odotteenaan maallinen toivo, tilaamaan lehti. Samalla lehteä alettiin käyttää myös evankelioinnin välineenä. Lehden päätoimittajana toimi ensin Russell ja hänen kuoltuaan Joseph Franklin Rutherford. Vuodesta 1931 lehdessä ei enää mainittu päätoimittajan nimeä. Tällä haluttiin korostaa, että lehdessä julkaistu materiaali ei ole vain ihmisten mielipiteitä, vaan se on Jumalalta tulevaa ohjaus, "ruokaa oikeaan aikaan". Vartiotornissa mainitaan päätoimittaja (käytännössä joku haaratoimiston vastuullisista veljistä) vain, mikäli julkaisumaan lainsäädäntö sitä edellyttää. Suomessa näin on asian laita, ja täällä lehden vastaava päätoimittaja on tällä hetkellä Jukka Ropponen.

Jakelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Vartiotornia ja sen sisarlehteä Herätkää! myytiin ovilla ja kaduilla muodollisesta korvauksesta, joka vaihteli vuodesta ja maasta toiseen. 17. tammikuuta 1990 Yhdysvaltain Korkein oikeus teki kuitenkin päätöksen, jonka mukaan uskonnollisista julkaisuista saadut tulot ovat veronalaisia. Tämän päätöksen johdosta Vartiotorniseura teki päätti, että 1. maaliskuuta 1990 alkaen lehtiä ja kirjallisuutta aletaan jakaa Yhdysvalloissa maksutta, vaikka samalla voidaankin viitata vapaaehtoisen lahjoituksen mahdollisuuteen. Virallisesti selitettiin, että muutoksen tarkoitus oli yksinkertaistaa palvelustyötä ja saattaa sanoma mahdollisimman monen ulottuville. Päätöksellä haluttiin myös ottaa etäisyyttä ryhmiin, jotka käyttävät uskontoa kaupallisiin tarkoituksiin. Vartiotornista ja kirjallisuudesta tuli 1990-luvulla maksuttomia lähes koko maailmassa. Nykyään Vartiotornia jaetaan ilmaiseksi kaikkialla maailmassa, ja painatuskulut katetaan vapaaehtoisin lahjoituksin. Toisaalta lehteä ei enää voi tilata kotiin, kuten aiemmin.

Aikaisemmin lehden sisältö vaihteli maasta toiseen, ja suuri osa artikkeleista kirjoitettiin paikallisin voimin. Nykyään lehti valmistetaan Vartiotorniseuran päämajassa, ja sen sisältö on maailmanlaajuisesti samanlainen. Vain jotkin paikalliset ilmoitukset, kuten ilmoitukset kesän piirikonventeista, valmistetaan erikseen joka maassa. Vuoden 2008 alusta Vartiotornin kahdella kuukausittaisella numerolla on erilainen sisällöllinen profiili. Kuukauden 1. päivän numero sisältää helppolukuisia teologisia artikkeleita, jotka ensi sijassa on suunnattu Jehovan todistajiin kuulumattomille. Se ei sisällä syvällisiä Jehovan todistajien raamatuntulkintaa käsitteleviä artikkeleita, ja sitä levitetään myös liikkeeseen kuulumattomille. Kuukauden 15. päivän lehti sisältää kaksi tai kolme teologista artikkelia, jotka tutkitaan Jehovan todistajien viikottaisessa Vartiotornin tutkistelussa kysymys-vastaus-menetelmällä. Tyypillisiä aiheita ovat kirkkohistoria, Raamatun ennustukset ja profetia sekä kristillinen moraali ja käyttäytymisohjeistus. Tämä Vartiotornin numero ei ole tarkoitettu julkiseen jakeluun, vaan Jehovan todistajille ja säännöllisesti kokouksissa käyville kiinnostuneille. Vuoteen 2008 asti molemmat numerot olivat sisältöpainotuksiltaan samanlaiset.

Vuoden 2013 alusta yleisölle tarkoitetun lehden sivumäärä puolittui 16:een alkuperäisestä 32:sta. Osa artikkeleista siirtyi ilmestymään pelkästään virallisella verkkosivustolla. Sivumäärän pieneneminen mahdollistaa lehden kääntämisen useammille kielille. [1]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vähemmän sivuja, enemmän kieliä Jw.org
  2. Vartiotorni 1.06.2015, s. 2

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]