Varsinais-Suomen Kansanopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varsinais-Suomen Kansanopiston päärakennus Vistantien suunnasta nähtynä. Arkkitehti A. Vikström, 1906[1].

Varsinais-Suomen Kansanopisto (VSKO)[2] on Paimion keskustassa sijaitseva kansanopisto. Vuonna 1899 perustettu opisto on ”grundtvigilainen” eli uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton ja painottunut nykyisin taideaineiden opetukseen. Opintolinjat sisältävät valmentavaa ja jatko-opintoihin tähtäävää koulusta taiteen eri aloilta. Lukuvuoden pituisten linjojen lisäksi opistolla järjestetään eri aiheisia lyhytkursseja. Opisto on aiemmin tarjonnut myös taidealan koulutusta kehitysvammaisille.

Kansanopiston taustayhteisönä on maakunnallisista järjestöistä koostuva Varsinais-Suomen Aikuiskoulutussäätiö. Opiston vanha tunnuslause on ”Elämän totuutta etsi”.

Opistossa toimii myös Kuninkaantien Kestikartano erilaisten yksityisten tilaisuuksien pitopaikkana. Se järjestää kokous-, majoitus- ja ruokapalveluita erityisesti kesäaikaan.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinais-Suomen Kansanopiston yleiset linjat olivat lukuvuonna 2018-2019 teatteri/maskeeraus, pop & rock, musiikkiteknologia ja elektroninen musiikki.

Lyhytkursseina opistolla on järjestetty treeniteatteria lapsille ja aikuisille, taideleiri kehitysvammaisille sekä sokraattisen dialogin, shiatsun ja taideterapian opintoja.

Aforismipäivät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 2004-2014 Varsinais-Suomen Kansanopistolla järjestettiin kesäisin valtakunnallisia Aforismipäiviä paimiolaisen, suomalaisen sananlaskun isänä pidetyn Henrik Florinuksen (1633–1705) hengessä. Tapahtuman luojana oli tuolloinen läänintaiteilija, runoilija Tommi Parkko.[3] Ensimmäisen tapahtuman jälkeen perustettiin Suomen aforismiyhdistys. Vuosina 2005 ja 2008 pidettiin aforismikilpailu uusien kirjoittajien löytämiseksi. Tapahtumaan liittyvät myös aforismityöpajat ja -seminaarit. Suurelle yleisölle on tarjottu aforismien lausuntaa, kirjailijavierailuja ja paneelikeskusteluja.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mikko Laaksonen & Juri Nummelin: Turun seudun arkkitehtuuriopas, s. 332. Helsinki: Kustantaja Laaksonen, 2013. ISBN 978-952-5805-35-2.
  2. VSKO - Varsinais-Suomen Kansanopisto - Tervetuloa opiskelemaan! Varsinais-Suomen Kansanopisto. Viitattu 13.6.2019.
  3. Suomen ensimmäiset aforismipäivät Paimiossa 29.4.2004. Turun Sanomat. Viitattu 14.9.2013. [vanhentunut linkki]
  4. Aforismipäivien historiaa Paimion kirjasto. Arkistoitu 13.8.2013. Viitattu 9.9.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]