Varokaa heikkoa jäätä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varokaa heikkoa jäätä
Pikku Kakkosen jäävaroitus
Heikot jäät: Varokaa heikkoa jäätä!
Animaatioelokuvan tunnuskuva.
Animaatioelokuvan tunnuskuva.
Ohjaaja Marja-Liisa Hieta
Käsikirjoittaja Camilla Mickwitz, Marja-Liisa Hieta
Perustuu Camilla Mickwitzin luomiin lastenohjelma Pikku Kakkosen tunnuksessa esiintyviin hahmoihin
Tuottaja Marja-Liisa Hieta
Säveltäjä Jukka Siikavire
Erikoistehosteet Camilla Mickwitz
Pääosat Jukka Siikavire (puhe)
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Yleisradio
Ensi-ilta 4. huhtikuuta 1986
Kesto 3:31 (alkuperäinen vuoden 1986 versio)[1]
3:04 (vuoden 1996 versio)[1]
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb

Varokaa heikkoa jäätä (viralliselta nimeltä Heikot jäät: Varokaa heikkoa jäätä!, tunnetaan myös nimellä Pikku Kakkosen jäävaroitus[2]) on suomalainen vuonna 1986 valmistunut Camilla Mickwitzin luoma pala-animaatioelokuva. Animaatioelokuvaa on pääsääntöisesti esitetty Yle TV2:n lastenohjelman Pikku Kakkosen yhteydessä, ja toisinaan myös erillisenä ohjelmana.[3] Ensimmäisen kerran animaatio esitettiin 4. huhtikuuta 1986 esitetyssä Pikku Kakkosessa.[1][4] Ensiesityksestä lähtien se on kuulunut Pikku Kakkosen vakio-ohjelmistoon syksyisin ja keväisin. Animaatioelokuvaan musiikin on säveltänyt ja sovittanut Jukka Siikavire.[3][1] Soittajina olivat Siikavireen lisäksi Ippe Kätkä ja Reijo ”Takku” Ylinen.[3]

Vuonna 1996 elokuvasta tehtiin uudistettu versio, jossa kuvaa parannettiin digitaalisesti, värejä vahvistettiin ja rosoisuutta poistettiin.[1] Lisäksi alkuperäinen sävellys äänitettiin säveltäjän johdolla uudestaan, koska alkuperäisen animaation ääniraita oli kulunut, ja animaatiosta haluttiin uusi, tiiviimpi ja modernimpi versio.[1][3] Uudessa versiossa soittajina toimivat Siikavire ja Jyrki Niemi.[5] Vuosina 1996–1998 esitettin alkuperäistä animaatiota sekä vuonna 1996 valmistunutta uudistettua versiota sen mukaan, paljonko lähetysaikaa animaatiolle kulloinkin oli käytettävissä.[1] Vanha, alkuperäinen vuoden 1986 versio esitettiin Pikku Kakkosessa viimeisen kerran 28. tammikuuta 1998.[3][1] Alkuperäistä versiota on kuitenkin esitetty jälkeenpäin myöhempinä vuosina Yleisradion televisiokanavilla.

Animaatioelokuva on tietoisku, jossa kerrotaan kuinka toimia, jos jää pettää alta.[3] Animaatiossa esiintyvät Camilla Mickwitzin luomat, Pikku Kakkosen tunnuksessa esiintyvät hahmot.[3] Elokuva on palkittu vuonna 2013 Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton Viisaasti vesillä -kampanjan vuoden vesiturvatekona.[6]

Animaation kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nallen kävellessä jäätä pitkin hän putoaa jäihin.[3]
Animaatioelokuvan nalle varoittaa puheessaan heikoista jäistä.[3]

Animaatio alkaa näkymäkuvalla, jossa näkyvät Pikku Kakkosen tunnuksesta tutut hahmot kummitus, kuu, kukka ja lintu, Tämän jälkeen hahmot siirtyvät Yle TV2:n "Tohlopinrannan televisiostudiota" esittävään rakennukseen. Hahmoisa Heikki ja Nalle ovat jääneet leikkimään lumisotaa, ja huomaavat muiden lähteneen. He päättävät lähteä, ja laskevat mäkeä alas rannalle. Nalle ehdottaa Heikille, että kävelisivät jäätä pitkin studiolle, johon Heikki ei suostu, vaan lähtee kävelemään rannan reunaa pitkin. Nalle lähtee kävelemään jäätä pitkin, ja putoaa jäihin.[3] Kun Nalle on pudonnut jäihin, tunnuksesta tuttu lintu raakkuu studion laiturilla. Heikki pelastaa Nallen kaulaliinalla[3], ja Nalle kiertii jäätä pitkin takaisin rannalle, ja kuivattelee itsensä. Nalle on häpeissään, mutta Heikki lohduttaa häntä. Heikki ja Nalle kävelevät studiolle, jossa Nalle saa lämmitellä[3]. Sen jälkeen kaikki tunnushahmot hämmästyvät, ja muodostavat studiorakennuksen televisioruutuun Pikku Kakkonen -ohjelman tunnuksen, ja hetken päästä kuva lähestyy Nallea, jolloin Nalle varoittaa möreällä äänellä: "Varokaa heikkoa jäätä! Mmmh.". Animaatio päättyy lopputeksteihin.

Suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohtaus, jossa nalle varoittaa heikoista jäistä on elokuvan ainoa kohta, jossa on puhetta.[3] Nallen ääntä animaatiossa esitti säveltäjä Jukka Siikavire.[3] Siikavireen mukaan lausahduksesta otettiin ainakin kymmenen ottoa, jotta lopputulos ei olisi ollut pelottava.[3] Camilla Mickwitz, ja ohjaaja Marja-Liisa Hieta suunnittelivat alkuperäiseen käsikirjoitukseen kohtausta, jossa jäihin pulahtaminen tapahtuisi.[7] Mickwitz olisi halunnut, että kohtauksessa Heikki pulahtaisi jäihin, ja Nalle pelastaisi. Ohjaaja Hieta koki kuitenkin, että kohtaus olisi ollut liian pelottava, ja halusi laittaa roolit toisinpäin.[7]

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatioelokuva on jäänyt joillekin television katsojille mieleen ahdistavana ja pelottavana.[3][8][9] Animaatio on saanut kritiikkiä muun muassa sen sisältämän ääni- ja musiikkimaailman sekä tapahtumiensa takia, jotka ovat aiheuttaneet lapsille traumoja.[3] Säveltäjä Siikavireen mukaan myös jotkut aikuiset, jotka ovat lapsuudessaan animaation televisiossa nähneet, ovat alkaneet pitämään sitä "kauhean pelottavana".[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h Onko pikku kakkosen "varokaa heikkoa jäätä" animaatiosta olemassa eri versioita?Arkistoitu kopio (Pikku Kakkosen toimittajan Jukka Nurmisen vastaukset) Helsingin kaupunginkirjasto. 16.6.2007. Arkistoitu 25.2.2015. Viitattu 16.2.2024.
  2. Aunila, Seija: Pikku Kakkosen jäävaroitus Yleisradio. 12.3.2007. Viitattu 16.2.2024.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Typpö, Juho: Pikku kakkosen Varokaa heikkoa jäätä -animaatio on traumaklassikko – nyt puhuu karmivan musiikin tekijä ja nallen ääni Helsingin Sanomat. 11.7.2016. Viitattu 16.2.2024.
  4. Varokaa heikkoa jäätä (sivulla mainitaan ohjelman alkuperäinen esityspäivämäärä 4.4.1986) Yle Areena. Viitattu 16.2.2024.
  5. Huomasin 20.6.2007 käsitellyn TV2:n Pikkukakkosen Heikot Jäät animaation musiikin tekijää ja eri versioita.Arkistoitu kopio (Säveltäjä Jukka Siikavireen kommentti) Helsingin kaupunginkirjasto. 16.11.2007. Arkistoitu 23.6.2016. Viitattu 16.2.2024.
  6. "Varokaa heikkoa jäätä" - Pikku Kakkosen klassikko palkittiin Yle Uutiset. 26.3.2013. Viitattu 16.2.2024.
  7. a b Illalla televisiossa: Pikku Kakkosen tietoisku auttoi lapsia pelastamaan kaverinsa hukkumiselta Ilta-Sanomat. 7.10.2014. Viitattu 16.2.2024.
  8. Nummila, Heli: Nalle jäissä. Turun Sanomat, 5.1.2002.
  9. Kuonanoja, Hanna: Vilunväreitä Pikku Kakkosen ääressä. Kalevan Peto-liite, 19.9.2008. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 16.2.2024. (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]