Vanhan valtaus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vanhan valtaus oli tapahtuma, jossa päivää ennen Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan 100-vuotisjuhlia opiskelijaoppositio valtasi juhlapaikaksi ajatellun Vanhan ylioppilastalon 25. marraskuuta 1968 kello 17.13 ja vaati muutoksia yliopiston hallintoon ja opetuksen sisältöön. Ryhmässä oli useita nykyisiä poliittisia vaikuttajia kuten Erkki Tuomioja. Vanhan valtaus oli osa eurooppalaisen opiskelija­liikkeen radikalisoitumista ja oli osittain seurausta aiemmin samana vuonna tapahtuneista Pariisin ylioppilas­mellakoista.

Opiskelijaoppositio, joka käytti nimeä Ylioppilaat – studenterna, vaati opiskelijademokratiaa, marxilaisten ryhmien perustamista tiedekuntiin opetuksen porvarillisen asenteen paljastamiseksi [1], ylioppilaskunnan pakkojäsenyyden poistamista ja Ylioppilaslehden linjan muuttamista.[2] Valtaajat kritisoivat myös ylioppilaskunnan etääntymistä tavallisista opiskelijoista ja sen taloustoimikuntaa, jonka katsottiin olevan liiallisessa yhteistyössä liikepankkien kanssa.[3]

Vaikutukset ja myytti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe analysoi Vanhan valtauksen vaikutusten kohdistuneen eniten tapakulttuuriin, seksuaalikäyttäytymiseen ja moraaliin. Nuoret muuttivat myös käsitystään kirkosta, isänmaasta ja yhteiskunnasta. Valtauksen taustalla ollut ajatus yliopiston hallintouudistuksesta opiskelijademokraattiseen, mies ja ääni -periaatetta noudattavaan suuntaan toteutui vasta vuonna 1991. Vanhan valtaus muuttui nopeasti myytiksi, jonka aiheutti Kolben arvion mukaan tapahtumat aikaansaaneen sukupolven käsitys "omasta erinomaisuudestaan".[4]

Uusi vanhan valtaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhan valtauksen 40-vuotispäivän aattona maanantaina 24.11.2008 joukko opiskelijoita valtasi Vanhan ylioppilastalon uudelleen. YLE Uutiset kertoi aiheesta maanantain jälkeisenä yönä painottaen, että kysymys on symbolisesta teosta. [5] Opiskelijoiden mukaan valtauksella on todellisia tavoitteita: avata keskustelua tämän päivän yhteiskunnallisista konflikteista, organisoida käytännön vastarintaa yritysvaltaa lisäävälle yliopistouudistukselle ja kannustaa toimiin kohtuutonta vuokratasoa vastaan sekä organisoida uutta radikaalia opiskelijaliikettä. [6] Valtauksen yhteydessä julkaistiin myös vaihtoehtoinen ylioppilaslehti, vallankumous-Ylkkäri [1], [2].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. von Bonsdorff, Johan Kun Vanha vallattiin, Tammi 1986
  2. YLE:n Elävän Arkiston artikkeli aiheesta
  3. von Bonsdorff, Johan Kun Vanha vallattiin, s.17 Tammi 1986
  4. Eeva Nikkilä-Kiipula: Hullu vuosi 1968: "Vallankumous jäi Suomessa näytökseksi" 11/2008. Suomen Kuvalehti. Viitattu 12.11.2008.
  5. Helsingin Vanha ylioppilastalo vallattiin 40 vuotta sitten - ja taas maanantaina YLE Uutiset. Viitattu 25.11.2008.
  6. Vanhan tiedotuskanava Viitattu 25.11.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]