Vanhan linnan salaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Barksin tarinaa varten alkuvuodesta 1948 laatima kansikuva oli hänen ensimmäisensä Disney-julkaisussa. Hän käytti sen verran taiteellista vapautta, että piirsi miekkaa pitelemään luurankokäden, vaikka tarinassa näkymättömän hahmon luut erottuvat vain varjoina auringonpaisteessa.[1]

Vanhan linnan salaisuus (engl. The Old Castle’s Secret) on Carl Barksin käsikirjoittama ja piirtämä 32-sivuinen Aku Ankka -sarjakuvatarina, joka julkaistiin alun perin kesäkuussa 1948. Barks oli saanut sen valmiiksi 3. joulukuuta 1947. Suomessa tarina julkaistiin ensimmäisen kerran Aku Ankka -lehden numeroissa 1–5 vuonna 1972.[2] Sen suomensi Aku Ankan silloinen päätoimittaja Alli Peltonen, joka tiettävästi käänsi koko päätoimittajakaudellaan vain tämän yhden tarinan.[3] Vanhan linnan salaisuus on toinen tarina, jossa Barks käytti vuoden 1947 joulutarinaa Joulu Karhuvuorella varten keksimäänsä Akun vanhan, rikkaan enonsa Roope Ankan hahmoa. Se on käännekohta Barksin tuotannossa myös sikäli, että kyseessä on hänen ensimmäinen aarrejahtiin alusta lähtien keskittynyt tarinansa.[1]

Tarinassa Aku, Tupu, Hupu ja Lupu sekä Roope lähtevät Skotlantiin etsimään aarretta Roopen vanhasta sukulinnasta, Ankkapurhasta. Suvussa salaisuutena kulkenut perimätieto kertoo 1000-luvulla eläneen sir Rikhard Ankanmielen kätkeneen aarrelippaan jonnekin linnan seinämiin, mutta sen sijainti on ollut unohduksissa yhdeksän vuosisataa. Uutta tekniikkaa edustavan röntgenlaitteen avulla Ankat löytävät aarteen, mutta joutuvat linnan sokkeloisissa käytävissä näkymättömän vastustajan ahdistamiksi. He olettavat, että kyseessä on aarrettaan suojeleva Ankanmielen kummitus. Lopulta kuitenkin paljastuu, että kyseessä on armeijalta varastetulla näkymättömyyssuihkeella varustautunut jalokivivaras Timantti-Timo, joka myös on ollut aarteen jäljillä ja esittänyt talonmies Skotti McTerrieriä tämän kuoltua joitakin kuukausia aiemmin.

Ankronikka-animaatiosarjan jakso ”Hotelli Outoankka” perustuu löyhästi Vanhan linnan salaisuuteen. Barksin tarinasta on lainattu keskiaikaisessa linnassa näkymättömyysmaalin avulla ”kummitteleva” henkilö, mutta jakso ei liity Roopen sukutaustaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Blum, Geoffrey: ”Vanhan linnan alkuperä”, Carl Barksin kootut: Osa V, s. 175–178. Helsinki: Sanoma Magazines Finland, 2008. ISBN 978-951-32-2220-8.
  2. The Old Castle’s Secret Inducks. Arkistoitu 19.11.2015. Viitattu 16.3.2014.
  3. Juhani Tolvanen: ”Neljä walttiässää eli Aku Ankan päätoimittajat kautta aikojen”, s. 115 teoksessa Maailman hauskin kuvasarjalehti – Aku Ankka -lehti 50 vuotta. Helsinki Media, Helsinki 2001.