Vanessa Redgrave

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vanessa Redgrave
Vanessa Redgrave Berliinin elokuvajuhlilla 2011.
Vanessa Redgrave Berliinin elokuvajuhlilla 2011.
Syntymäaika 30. tammikuuta 1937 (ikä 77)
Syntymäpaikka Lontoo, Iso-Britannia
Ammatti näyttelijä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Vanessa Redgrave (s. 30. tammikuuta 1937 Lontoo, Iso-Britannia) on englantilainen näyttelijä. Hän syntyi näyttelijäperheeseen, joten hän oli jo perillä esiintymisestä aloittaessaan elokuvauraansa 1960-luvulla. Hänen vanhempansa ovat Michael Redgrave ja Rachel Kempson ja hänen sisaruksiaan ovat Lynn Redgrave ja Corin Redgrave. Michelangelo Antonionin klassikkoelokuvassa Blowup (1966) hän esitti valokuvissa nähtävää naista. Hän on voittanut yhden Oscar-palkinnon ja ollut ehdolla viidesti. Hän puhuu myös sujuvasti italiaa.

Redgrave on aateloitu, mutta hän kieltäytyi arvonimestä Dame.

Perhe-elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Redgrave oli naimisissa sittemmin edesmenneen elokuvantekijä Tony Richardsonin kanssa vuosina 1962–1967. He saivat kaksi lasta, näyttelijät Joely Richardson ja Natasha Richardson, joka menehtyi vuonna 2009 traagisesti lasketteluonnettomuudesta aiheutuneeseen aivovammaan. Redgraven kolmas lapsi on italialaisnäyttelijä Franco Neron kanssa saatu Carlo Gabriel Nero. He avioituivat vuonna 2006. Redgrave seurusteli pitkään näyttelijä Timothy Daltonin kanssa.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanessa Redgrave on pitkäaikainen Workers Revolutionary Party -puolueen jäsen. Vuonna 1962 hän oli ensimmäisiä kommunistisessa Kuubassa vierailleita julkisuuden henkilöitä. Hänen kantansa ovat olleet antistalinistisia ja trotskilaisesti värittyneitä. Hän on ollut myös julkisuudessa puolustaessaan Britanniassa maanpaossa olleita tšetšeenipoliitikkoja, kuten Ahmed Zakajevia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.