Valkoinen talo (Moskova)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Venäjän hallituksen rakennuksesta. Yhdysvaltain presidentin Valkoisesta talosta on oma artikkelinsa.
Valkoinen talo
Venäjän valkoinen talo
Venäjän valkoinen talo
Sijainti Venäjä Moskova, Venäjä
Rakennustyyppi parlamenttirakennus
Valmistumisvuosi 1965-1981
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Valkoinen talo (ven. Белый дом, Belyi dom) on Moskovassa sijaitseva Venäjän hallituksen rakennus. Vuoteen 1993 saakka siinä toimi Venäjän korkein neuvosto, jolloin talon virallinen nimi oli Neuvostojen talo (Дом Сове́тов, Dom Sovetov). Valkoinen talo oli yksi niin elokuun 1991 vallankaappausyrityksen kuin syksyn 1993 kriisinkin tärkeimmistä tapahtumapaikoista.

Talon rakentaminen aloitettiin vuonna 1965 ja se valmistui vuonna 1981; ulkoasu on paljolti samanlainen kuin Tsetšulinin vuonna 1934 piirtämässä Aeroflotin talossa[1]. Valkoisesta marmorista tehdyn rakennuksen korkeus on ilman lipputankoa 102 metriä ja lipputangon kanssa 119 metriä.

Valkoinen talo vaurioitui pahoin Venäjän vuoden 1993 kriisin aikaan. Korjaustöiden yhteydessä julkisivuun tehtiin muutoksia ja kello ja neuvostosymbolit poistettiin. Kellon tilalle laitettiin Venäjän valtiota symboloiva kaksipäinen kotka. Korjaus valmistui vuonna 1994.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]