Valdis Zatlers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valdis Zatlers
Latvian presidentti
Pääministeri Aigars Kalvītis
Ivars Godmanis
Valdis Dombrovskis
Edeltäjä Vaira Vīķe-Freiberga
Seuraaja Andris Bērziņš
Henkilötiedot
Syntynyt22. maaliskuuta 1955 (ikä 69)
Neuvostoliitto Riika, Latvian SNT, Neuvostoliitto (nykyään Latvia)
Puoliso Lilita Zatlere
Tiedot
Puolue sitoutumaton
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Valdis Zatlers (s. 22. maaliskuuta 1955 Riika) toimi Latvian presidenttinä 8. heinäkuuta 2007 – 7. heinäkuuta 2011.

Zatlers on siviiliammatiltaan lääkäri. Hän valmistui vuonna 1979 Riian lääketieteen instituutista ja on työskennellyt vuodesta 1994 traumatologisen ja ortopedisen sairaalan johdossa.

Zatlers ei ollut minkään puolueen jäsen, mutta allekirjoitti Andris Šķēlen kansanpuolueen (Tautas Partija) manifestin sitä perustettaessa 1998. Zatlers oli hallitsevan koalition (Tautas partija, ZZS, LPP/LC ja TB/LNNK) ehdokas. Hän sai 31. toukokuuta 2007 presidentin valinnassa saeimassa 58 ääntä vastaehdokkaansa Aivars Endziņšin 39 ääntä vastaan.

Ennen vaalia Zatlers tunnusti ottaneensa vastaan yksityisiä lahjoituksia potilailta. Korruptiota seuraava Transparency International Latvia piti käytäntöä kyseenalaisena ja pyysi korruption vastaista virastoa tutkimaan syyllistyikö presidenttiehdokas Zatlers johonkin.[1] Häntä sakotettiin 250 latia hänen jätettyään lahjoituksista verot maksamatta.[2]

28. toukokuuta 2011 Zatlers määräsi kansan­äänestyksen parlamentin (saeima) hajotuksesta. Hän syytti parlamenttia valehtelusta ja oligarkkien etujen ajamisesta. Aiemmin parlamentti oli estänyt korruption vastaista virastoa tutkimasta edustaja Ainārs Šlesersin taloa.[3] Kansanäänestyksen päivämääräksi määrättiin 23. heinäkuuta. Hävitessään äänestyksen presidentti joutuu eroamaan.

Presidentin uudelleenvalinnasta äänestettiin parlamentissa 2. kesäkuuta. Toiselle kaudelle pyrkivän Zatlersin voitti pankkiiri Andris Bērziņš.[4]

Zatlers perusti heinäkuussa 2011 Reformipuolueen (Zatlera reformu partija), josta tuli vuoden 2011 parlamenttivaaleissa toiseksi suurin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]