Vahtivuori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vahtivuori
Satamassa sijaitseva makasiiniravintola Albatrossi ja Vahtivuoren kerrostaloja.
Satamassa sijaitseva makasiiniravintola Albatrossi ja Vahtivuoren kerrostaloja.
Kaupunki Kuopio
Koordinaatit 62°53′38″N, 027°41′24″E
Kaupunginosa nro 2
Lähialueet Maljalahti, Väinölänniemi ja Multimäki

Vahtivuori on Kuopion keskustana tunnettuun alueeseen kuuluva kaupunginosa ydinkeskustan ja Kallaveden välissä. Vahtivuoren etelärajana on Minna Canthin katu, länsirajana Vuorikatu, pohjoisrajana Suokatu ja itänä rajan muodostaa Kallavesi.[1] Vahtivuoren naapurikaupunginosia ovat Maljalahti pohjoisessa, Väinölänniemi etelässä ja Multimäki lännessä.[1]

Muun muassa Kuopion tuomiokirkko, Kuopion museo, Kuopion taidemuseo, Snellmanin koulu ja Kuopion matkustajasatama sijaitsevat Vahtivuoren kaupunginosassa.[1] Alueella sijaitsee myös esimerkiksi Muikkuravintola Sampo. Kuopion matkustajasataman äärellä järjestetään vuosittain useita tapahtumia, kuten Kuopion viinijuhlat.

Kaupunginosa on muuttunut ihmistoiminnan, muun muassa maanrakennustoiminnan seurauksena huomattavasti runsaan sadan vuoden aikana. Vielä 1900-luvun alussa Kallaveden pinta ulottui lähes Maaherrankadulle asti välillä Suokatu–Lukkarinkatu. Maa-ala on kasvanut siis merkittävästi, ja alueelle on noussut uusia kerrostaloja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kuopion karttapalvelu: Vahtivuori (Kartalla esitettäviä tietoja voi valita ja karttapohjaa vaihtaa vasemman yläkulman valikoista) Kuopion kaupunki, kuopio.fi. Viitattu 16.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.