Vaateripustin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yllä rautalangasta tehty ja alla puinen vaateripustin

Vaateripustin (arkikielessä henkari, vrt. ruotsin (kläd)hängare) on noin ihmisen hartioiden levyinen apuväline, joka on suunniteltu helpottamaan vaatteiden säilyttämistä kaapissa niiden rypistymättä. Ripustimeen voidaan asettaa esimerkiksi päällystakki, pikkutakki, pusero tai mekko. Ripustimen poikittaiseen tankoon voidaan ripustaa asuun kuuluvat housut. Ripustin puolestaan ripustetaan sen yläosassa olevasta koukusta useimmiten kaapissa sijaitsevaan tankoon, johon mahtuu monia vaateripustimia vierekkäin. Tilan säästämisen vuoksi ripustimia voidaan kiinnittää myös erityisen koukun avulla useita allekkain.

Vaateripustimien valmistusmateriaali on nykyisin useimmiten muovi, mutta varsinkin laadukkaimmat ripustimet valmistetaan edelleen puusta. Ripustimen ripustuskoukku on yleensä tehty paksusta rautalangasta. Kokonaan paksusta rautalangasta valmistetaan varsinkin Yhdysvalloissa halpoja, esimerkiksi pesulassa pestyjen vaatteiden mukana annettavia vaateripustimia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.