Vaaliruhtinaallinen linna

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vaaliruhtinaallinen linna Koblenzissa.

Vaaliruhtinaallinen linna (saks. Kurfürstliches Schloss) on linna saksalaisessa Koblenzin kaupungissa. Linna toimi Trierin viimeisen vaaliruhtinaan ja arkkipiispan, Clemens Wenzeslausin, residenssinä. Myöhemmin linnaa ovat asuttaneet Saksan keisari Vilhelm I, joka linnassa ollessaan kantoi kuitenkin vielä Preussin kruununprinssin titteliä, sekä reiniläis–westfalenilaiset sotilaskuvernöörit. Nykyisin linnassa on erilaisia valtion virastoja.

Vaaliruhtinas Wenzeslaus käynnisti linnan rakennustyöt melko pian sen jälkeen, kun hän oli noussut asemaansa vuonna 1777. Ne saatiin päätökseen vuonna 1793. Sisätilat eivät kuitenkaan olleet vielä ehtineet valmistua, kun ranskalaiset vallankumousjoukot karkottivat Wenzeslausin vuonna 1794. Linnan kalusteet ja koristeet myytiin pois vuonna 1799. Vuosina 18421845 sisätilat saivat uuden ulkonäön arkkitehtien Friedrich August Stülerin ja Johann Claudius von Lassaulx'n toimesta.

Toisessa maailmansodassa vuonna 1944 linna vaurioitui merkittävästi. Vuosina 19501951 se jälleenrakennettiin, mutta interiööri muutamaa edustuksellista huonetta lukuun ottamatta ei saanut takaisin entistä ilmettään, vaan uuden, modernin ilmeen. Vuodesta 2002 lähtien on Koblenzin vaaliruhtinaallinen linna ollut osa Unescon maailmanperintöluettelon Reininlaakson keskiosa -kohdetta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 50°21′19″N, 7°36′04″E