Vöyrin vaakuna

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Vöyri-Maksamaan vaakuna)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vöyrin vaakuna vuodesta 2011. Sama vaakuna oli vuosina 1954–2006 Maksamaan vaakunana ja vuosina 2007–2010 Vöyri-Maksamaan vaakunana.

Vöyrin vaakuna on alun perin Maksamaan kunnalle 19. kesäkuuta 1954 vahvistettu vaakuna, jonka Vöyri-Maksamaan kunta otti kunnanvaakunakseen Vöyrin ja Maksamaan kuntaliitoksen yhteydessä vuonna 2007. Vaakunasta tuli 2011 uudelleen perustetun Vöyrin kunnan vaakuna, kun Oravainen ja Vöyri-Maksamaa yhdistyivät Vöyrin kunnaksi.

Vaakunan selitys on ”sinisessä kentässä vedenhaltia pitäen oikeassa kädessään kalaa ja vasemmassa apilanlehteä; kaikki hopeaa.” Vaakunan on suunnitellut Gustaf von Numers, ja sen pääaihe on sama kuin von Numersin suvun, jonka juuret ovat Maksamaalla, vaakunassa. Vaakunan muut tunnukset viittaavat kalastukseen ja maanviljelyyn.

Vöyrin vaakuna (1955–2006)

Vuonna 2007 lakkautetun Vöyrin kunnan vaakuna oli saanut aiheensa vanhasta pitäjänsinetistä, johon oli kuvattu karhunkäpälä kahden ristin välissä. Tämän vaakunan selitys on ”kultakentässä palkeittainen, musta karhunkäpälä, jonka kynnetkin mustat, saatteena molemmin puolin vihreä apilaristi”. Myös sen oli suunnitellut Gustaf von Numers, ja se vahvistettiin käyttöön 28. joulukuuta 1955. Vaakuna muuttui epäviralliseksi 2007, kun Vöyri yhdistyi Maksamaan kanssa Vöyri-Maksamaan kunnaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.